NITA: NU TOTI PROPRIETARII SUNT DISPUSI SA FACA SCHIMB, PENTRU O COMASARE A TERENURILOR AGRICOLE. UNII SPUN: “NU FAC SCHIMB, ASTA E PAMANTUL PARINTILOR MEI, NU-L DAU!”

O legislatie care sa stimuleze comasarea terenurilor agricole – este unul dintre subiectele care s-a discutat zilele trecute, la o intalnire de lucru organizata de Oficiul Judetean pentru Finantarea Investitiilor Rurale (OJFIR) Braila. La reuniune au participat, printre altii, reprezentanti ai Ministerului Agriculturii, Agentiei pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR),  Directiei Agricole si ANIF Braila, ai Organizatiilor Utilizatorilor de Apa pentru Irigatii (OUAI) din Braila si Galati, precum si parlamentarii braileni Ion Rotaru si Nicu Nita (PSD).

Evenimentul a avut ca tema principala analizarea stadiului de implementare a proiectelor ce vizeaza dezvoltarea, modernizarea sau adaptarea infrastructurii agricole si silvice, pe componenta infrastructura de irigatii, insa in cadrul acesteia, participantii au abordat si alte subiecte din domeniul agriculturii. Unul dintre acestea s-a referit la necesitatea elaborarii unei legislatii care sa stimuleze comasarea terenurilor, cei prezenti fiind informati de parlamentarii social-democrati ca exista deja in lucru un proiect de lege pe aceasta tema.

Deputatul Nita, care este el insusi fermier, ne-a declarat: ”Dupa retrocedarea terenurilor agricole, in Romania – si este valabil si pentru judetul Braila – s-a ajuns la o faramitare excesiva, care face sa fie foarte dificila executarea unor lucrari agricole eficiente. Una este productivitatea pe care o ai atunci cand faci aceste lucrari pe mai multe parcele mici, separate si alta este atunci cand lucrezi un teren mai mare, compact.

Va dau un exemplu: cand ai 5 ha aici si alte cateva ha dincolo, iar in jurul fiecarui teren de-al tau sunt mai multe parcele mici ale altor proprietari, nu poti sa erbicidezi cum trebuie, nu poti sa faci tratamentele necesare in mod eficient. Daca eu am porumb, fac un tratament pe acel teren, daca vecinul din dreapta are grau, face alt tratament si tot asa.

In ceea ce ma priveste, eu am incercat sa ajung la o intelegere cu cei care aveau parcele mici in jurul terenurilor pe care le lucrez, am incercat un schimb, astfel incat eu sa reusesc o comasare a terenurilor, iar persoanele respective sa aiba si ele o parcela corespunzatoare, astfel incat toata lumea sa fie multumita. Numai ca nu toti cei cu care am discutat au fost de acord cu o astfel de intelegere. Unii mi-au spus: <<Nu, aici e pamantul parintilor mei, nu-l dau, nu plec de pe pamantul meu!>>. Si asta este, nu poti sa obligi omul sa faca schimb de terenuri… Fiecare are dreptul sa decida ce face cu pamantul lui”.

In acest context, Nita considera necesara si oportuna o lege care sa stimuleze comasarea terenurilor si chiar a sugerat ca aceasta ar putea sa prevada, printre altele, ca aceia care fac o comasare sau un schimb de terenuri in acest scop sa fie scutiti de taxe si sa aiba un an de gratie pentru aceste plati: “Aceasta este o sugestie, o idee de-a mea care poate fi analizata, poate fi discutata, in functie si de celelalte prevederi ale proiectului de lege respectiv, astfel incat sa gasim formula cea mai buna pentru toti cei vizati”.