VARGA: CINE AR TREBUI SA-I AMENDEZE PE CEI CARE VOR REFUZA SA SE RACORDEZE LA CANALIZARE, MAI ALES DACA ACEST LUCRU SE VA FACE PE BANII LOR?

Deputatul brailean Vasile Varga (PNL) este intrigat de o recenta circulara emisa de Ministerul Dezvoltarii Regionale şi Administratiei Publice (MDRP), care prevede ca toate gospodariile sa fie racordate la retelele de canalizare, fara a se preciza insa o serie de elemente care sunt de foarte mare interes atat pentru cetateni, cat si pentru autoritati. Varga i-a solicitat lamuriri in acest sens viceprim-ministrului Daniel Suciu, care are in subordine ministerul amintit.

Intr-un comunicat dat publicitatii, parlamentarul liberal precizeaza: ”Guvernantii actioneaza din nou pompieristic, asa cum ne-au obisnuit in ultimii ani si se trezesc pe ultima suta de metri ca trebuie sa aplice o masura despre care se stia de ani de zile. Din intalnirile pe care le-am avut am vazut ca tot mai multi reprezentanti ai autoritatilor locale, dar si cetateni din judetul Braila sunt preocupati sa stie pana la ce data trebuie sa fie intocmita inventarierea gospodariilor care nu sunt bransate la reteaua publica de canalizare si daca exista o data limita pentru aplicarea sanctiunilor. Vorbim despre sanctiuni, dar nu se stie cine se face vinovat ca programul nu a fost implementat si cine ar trebui sa-i amendeze pe cei care vor refuza sa se racordeze, mai ales daca acest lucru se va face pe banii lor. Sunt de acord ca Romania are niste acorduri incheiate cu Uniunea Europeana, ca trebuie sa se conformeze, dar, ca de obicei, totul se face la intamplare, in ultima clipa, nimic nu este gandit si analizat temeinic”.

In intrebarea adresata oficial lui Suciu, liberalul i-a solicitat vicepremierului sa precizeze ce risca autoritatile care nu aplica circulara si care nu vor sanctiona populatia care nu se conformeaza, ce risca autoritatile care nu au extins pana in acest moment reteaua publica de apa/canal in toate localitatile cu peste 2000 de locuitori – asa cum s-a obligat statul roman in fata Uniunii Europene – si ce penalitati va plati Romania catre Uniunea Europeana, pentru ca nu a respectat aceasta prevedere.

De asemenea, Vasile Varga a intrebat cate gospodarii din judetul Braila se afla in situatia de a nu fi racordate la canalizare, care sunt autoritatile care trebuie sa ia masuri pentru extinderea retelei publice de canalizare si cum vor fi gestionate situatiile in care costul bransarii va fi de 5-6 ori mai mare decat venitul lunar al unei familii, mai ales in mediul rural, unde distantele intre reteaua publica de canalizare si gospodariile localnicilor este foarte mare.

Parlamentarul brailean urmeaza sa primeasca raspuns in scris la toate aceste intrebari.