WEEK-END CU REGAL DE FILME, EVENIMENTE SI INVITATI LA CINEFEEL BRAILA

Sfarsit de saptamana cu evenimente de exceptie, la Cinematograful Cinefeel. Timp de doua zile, brailenii pasionati de cinematografie pot vedea la Cinefeel – singurul cinematograf de arta existent in Braila – filme de cultura in prezenta unor invitati speciali.

Programul va fi urmatorul:

*VINERI, 15.03.2019, de la 18:30 – „Codin”, film care are la baza romanul lui Panait Istrati, premiat la Cannes. Invitat de onoare va fi Irina Margareta Nistor, traducator si critic de film.

*SAMBATA, 16.03.2019:

– ora 11:00 – ne intalnim la workshop: „De la Gopo la Mungiu, intre 2 Palme D’Or”. Irina Margareta Nistor va fi in continuare alaturi de noi, brailenii iubitori de arta.

– ora 17:00 – filmul „Secretul lui Bachus”. Ca si invitati speciali, Florin Mihailescu-Braila si Irina Margareta Nistor ne vor fascina cu povestile lor si ne vor introduce in lumea cinematografiei de demult.

Costel Patrascan va continua apoteotic cu o videoproiectie de caricatura comentata.

De la ora 20:00, filmul „Chuck Norris vs. Communism” va fi prezentat de Irina Margareta Nistor.

*FILMUL „CODIN”, in regia Henri Colpi, dupa nuvela omonima a lui Panait Istrati, a obtinut Premiul PALME D’OR (Cannes) 1963 pentru cel mai bun scenariu. Filmul a fost vizionat de 3.745.702 spectatori la cinematografele din Romania, dupa cum atesta o situatie a numarului de spectatori inregistrat de filmele romanesti de la data premierei si pana la data de 31 decembrie 2014 (statistica fiind realizata de Centrul National al Cinematografiei).

*CAZUL „BACHUS” a declansat o adevarata furtuna in Romania, 284 de persoane fiind cercetate si inchise la finalizarea anchetei. Au cazut capete inalte, ministri, secretari de partid, judecatori, notari, functionari, Ceausescu delegandu-l personal pe Ion Dinca sa conduca operatiunea si sa nu ierte pe nimeni.

In 1984, regizorul Geo Saizescu a realizat un film cu caracter propagandistic, „Secretul lui Bachus”, dupa un scenariu semnat de Titus Popovici, pelicula avand la baza afacerile lui Stefanescu. Rolul principal a fost interpretat de Stefan Mihailescu-Braila. „Bachus” din filmul Secretul lui Bachus (1984), realizat de regizorul Geo Saizescu, a fost ultimul mare rol al lui Stefan Mihailescu Braila.

*”CHUCK NORRIS VS. COMMUNISM” este un documentar genial, care a avut premiera mondiala la Festivalul International de Film Sundance, editia 2015, in sectiunea competitionala destinata documentarelor din cinematografia mondiala.

La mijlocul anilor ‘80, mii de filme de la Hollywood au fost introduse ilegal in tara, printr-o operatiune bine pusa la punct care s-a largit tot mai mult, ajungand in casele a milioane de romani. Filmele au fost dublate de o traducatoare curajoasa, a carei voce speciala a captivat intreaga natiune si a devenit un simbol al libertatii.

Povestile curajoase cu actori de actiune, ca Chuck Norris si Jean-Claude Van Damme, au captivat imaginatia fiecarui copil, insa locurile exotice si contextele din filme au fost cele care au hipnotizat audienta. Lungmetrajul spune povestea uimitoare a casetelor video piratate care au permis unor milioane de romani sa pacaleasca regimul represiv comunist, prin traducerea a peste 5000 de filme straine. In rolul principal o regasim pe Irina Margareta Nistor, figura emblematica a acelei perioade, care traducea si dubla filmele.

* COSTEL PATRASCAN a transformat pamfletul si caricatura in arta. El este braileanul care si-a adjudecat titlul de stapan al creionului si al tusului, un reinventator al crochiului si al pamfletului grafic, care a cucerit totul in materie de pamflet si caricatura. Desemnat Caricaturistul de presa al anului 2008, Patrascan are pana acum la activ peste o suta de premii si nenumarate expozitii. Brailenii dornici sa-si descreteasca fruntile sunt asteptati la o videoproiectie de caricatura comentata.

* IRINA MARGARETA NISTOR, critic de film si traducator, a terminat Universitatea din Bucuresti in 1980, ca absolvent de franceza-engleza, cu lucrarea de diploma intitulata „Cocteau si Poezia cinematografica”. Din acelasi an incepe sa lucreze la Televiziune, mai intai ca redactor si apoi ca realizator. Aici subtitreaza peste 500 de pelicule, programe si piese de teatru si concepe si prezinta emisiunile „Video-Ghid”, „Serialul Serialelor”, „Ecranul”, „Spot cinematografic” si „Cine-lexicon”. Monteaza o serie de docu-drame „Istoria se repeta”, o trecere in revista a anilor 1957, 1958 si 1959, pornind de la anul aparitiei televiziunii in Romania, face un portret Toma Caragiu si un altul al lui D. I. Suchianu, precum si un film – studiu despre „Impactul serialului Dallas asupra romanilor”. Urmeaza cursurile Seminarului de la Salzburg, unde studiaza cu Alan J. Pakula si participa la 8 editii ale Forumului European de Cinema si Televiziune, unde prezinta lucrari de specialitate. Realizeaza in 1993 programul „Cinematografia romaneasca dupa 1989” in limba franceza, pentru canalul international TV5 .

Irina-Margareta Nistor va vorbi la Cinefeel Braila despre filmele din perioada comunista, despre cenzura, dar si despre filmele din „noul val” al cinematografiei romanesti.

*FLORIN MIHAILESCU-BRAILA, urmasul marelui actor Stefan Mihailescu-Braila, are multi ani de munca in Televiziunea Romana. Dincolo de pasiunea pentru munca sa (printre altele, realizeaza materiale pentru Teleencicclopedia), Florin Mihailescu-Braila este presedintele de onoare al juriului Concursului National de Interpretare pentru elevi de la Braila.

Tatal sau, Stefan Mihailescu-Braila (1925-1996) a fost unul dintre marii actori ai Romaniei, recunoscut mai ales pentru rolul memorabil din „Secretul lui Bachus” (1984), dar si pentru prestatiile sale din „Titanic vals”, „Un comisar acuza”, „Pacala”, „Dincolo de nisipuri” sau Nea Marin miliardar”.

Biletele la film costa 15 lei/persoana si pot fi rezervate la numarul de telefon 0720.562.933. Pentru mai multe detalii despre Cinematograful de Arta Cinefeel poate fi consultata pagina de Facebook: https://www.facebook.com/CinefeelBraila/.

Adresa Cinematograf Cinefeel: Centrul de Creatie Braila, Piata Traian, Nr. 2, Etaj 1, intrare prin Calea Galati. (Florentina Dumitru)