5-7 APRILIE, CINEFEEL BRAILA – CARAVANA DOCUART ADUCE DOCUMENTARE DE AUTOR

In perioada 5-7 aprilie, Caravana Docuart 2019 se opreste la Cinefeel Braila, aducand 9 filme documentare, un seminar si o expozitie dedicata persoanelor cu deficiente de vedere.

Seria de proiectii din prima zi a Caravanei debuteaza la ora 18:30 cu doua documentare de scurt metraj: Jozsef Laszlo ofera o perspectiva inedita in “Spatii abandonate”, productie onorata cu premiul pentru cel mai bun montaj in cadrul Docuart Fest 2018, iar in continuarea acestuia va fi proiectat filmul “Cutezatorii”, in regia lui Tudor Botezatu, care prezinta povestea uzurii morale a lucratorilor artizanali ramasi in Bucuresti.

Prima zi se incheie cu documentarul premiat pentru cea mai buna productie TV Brasov 1987, “Doi ani prea devreme”, proiectat la ora 19:30. Documentarea cinematografica semnata de Liviu Tofan este prezentata publicului brailean cu un caz istoric inedit, rar expus in produsele media contemporane care vorbesc despre Revolutie si antecedentele sale. Un prolog pentru Revolutia ce avea sa se intample in 1989, noiembrie 1987 a adus cea mai mare miscare de protest din istoria comunismului roman.

A doua zi a evenimentului cuprinde doua documentare studentesti. “Rataciti printre cuvinte”, de Vera Belocris, prezinta povestea unei eleve din Transnistria, vorbitoare de limba rusa, care merge la unicul liceu cu predare in limba romana din orasul sau, iar cea de-a doua productie este un documentar experimental, “Poveste de Craciun”, de Andrei Olanescu, film urmat de Q&A (sesiune de intrebari si raspunsuri).

De la ora 19:15 poate fi urmarita documentarea cazului unui fotograf comparat cu Brassai, Kertesz sau Moholy-Nagy, ale carui creatii sunt insa necunoscute publicului larg, “Tatal meu, Imre” (regia Andreea Stiliuc).

Ultima proiectie din 6 aprilie va aduce filmul premiat pentru cea mai buna regie la Docuart Fest, declarat cel mai bun documentar la Gopo: “Caisa” (regia Alexandru Mavrodineanu), care vorbeste despre Maestrul Dobre, un veteran de box tradat de sportivul pe care l-a ajutat sa devina campion mondial si despre Caisa, noul sau discipol, in care invata sa capete incredere. Filmul va urmat de Q&A.

In ultima zi a Caravanei are loc un seminar sustinut de Mirona Radu: “Ingredientele unui film documentar si constiinta umana”. Limbajul cinematografic este eficient atunci cand pur si simplu face ca ecranul sa reproduca procesele interioare umane ale gandirii si ale emotiei.

De la ora 18:00 poate fi urmarit filmul castigator al Marelui Trofeu Docuart Fest 2018, “Nunta anului”, in regia lui Ban Jozsef, ale carui personaje vorbesc despre bani, vise si viata in Europa de Vest.

Caravana Docuart se incheie duminica seara cu proiectia de la ora 19:00, documentarul lui Marius Iacob, “Eu sunt Hercule” – o patrundere cinematografica intr-un spatiu inovator si cautarea sinelui, intr-o atmosfera ce aduce aminte de Antichitate, toate reunite intr-o prezentare actuala a statiunii balneoclimatice Baile Herculane.

Pe perioada proiectiilor, Caravana Docuart aduce si o componenta de expozitie cu imagini care pot fi intelese de nevazatori, gazduita de  Muzeul Brailei: „IMAGINI TACTILE” (initiator: Asociatia pentru Dezvoltare Urbana). Este vorba despre un proiect ce a pus bazele primei biblioteci virtuale de imagini accesibilizate pentru persoanele cu deficiente de vedere din Romania, facand primul pas pentru a incuraja cultura consumului de imagini tactile in comunitatea nevazatorilor. Expozitia cu componenta multimedia cuprinde imagini accesibilizate prin tehnici specifice de reinterpretare a formelor si printate in relief pe o hartie speciala, corelate cu descrieri ce pot fi usor accesate prin telefonul mobil.

Caravana Docuart sprijina sectorul cultural si face accesibile produse cinematografice romanesti in orase in care cinematograful nu exista ca obicei cotidian ori ca spatiu fizic. Acest proiect creeaza dialog in comunitate, educa si informeaza.

Proiectul este organizat de Asociatia culturala pentru film documentar romanesc Docuart si reprezinta o extensie a festivalului de film Bucuresti Docuart Fest. Caravana Docuart este cofinantata de Centrul National al Cinematografiei (CNC) si Uniunea Cineastilor din Romania (UCIN).

Intrarea in lumea documentarului, in toate cele 3 zile,  este libera. (Florentina Dumitru)