8-23 APRILIE, BIBLIOTECA JUDETEANA “PANAIT ISTRATI” BRAILA – EXPOZITIA DOCUMENTARA “REGII ROMANIEI”

In perioada 8-23 aprilie Biblioteca Judeteana “Panait Istrati” Braila gazduieste expozitia documentara “Regii Romaniei”, realizata cu ocazia implinirii a 180 de ani de la nasterea primului rege al Romaniei, Carol I.
Carol I de Hohenzollern-Sigmaringen (10 aprilie 1839 – 27 septembrie 1914) a fost domnitorul Principatelor Unite Romane, primul rege al Romaniei. Sub domnia sa de 48 ani – cea mai lunga din istoria tarii -, Romania si-a cucerit independenta de stat, a devenit monarhie constitutionala si s-au pus bazele consolidarii statului roman modern. Carol I este considerat de majoritatea istoricilor cel mai mare om de stat al Romaniei, caci regimul politic pe care l-a promovat a asigurat dezvoltarea tarii noastre pe o linie democratica si demararea unui amplu proces de modernizare a statului.
Intreaga domnie a lui Carol I s-a caracterizat printr-o remarcabila stabilitate politica, el carmuind cu masura si modestie, deasupra fractiunilor si partidelor politice. A fost un suveran serios si protocolar, care nu a avut favoriti, fiind meticulos si exact in tot ce facea, cautand sa impuna si colaboratorilor sai acelasi stil de lucru. Totodata, era un militar desavarsit si un politician abil, cu vederi liberale.