ASTAZI, LA CINEFEEL BRAILA – CEL MAI NOU FILM AL LUI CEYLAN: „SUB UMBRA PARULUI SALBATIC”

Suflul primaverii aduce in cinematografe unul dintre cele mai sensibile filme ale anului 2018: “Sub umbra parului salbatic”, in regia lui Nuri Bilge Ceylan.

Astazi, 12 aprilie, de la ora 18:30, la Cinefeel Braila (Centrul de Creatie, Piata Traian, nr. 2, etaj 1) va fi prezentat acest film care a fost montat integral de regizor, pe parcursul unui an. Pelicula a fost prezentata in competiție la Cannes anul trecut si a fost urmarita pentru prima data in Romania la Les Films de Cannes a Bucarest, 2018.

Desi foarte rar raspunde intrebarilor presei, Nuri Bilge Ceylan a declarat intr-un interviu ca inspiratia filmului a venit din intalnirea intamplatoare cu unul dintre profesorii satului in care a copilarit si cu fiul acestuia. Scriitor de profesie, Akin Aksu – dupa care este inspirata povestea lui Sinan -, a scris scenariului filmului impreuna cu Ceylan si are si un rol, interpretandu-l pe unul dintre cei doi imami.

„Filmul este povestea unui tanar care se simte oarecum rusinat de faptul ca este unic, intr-un fel in care este incapabil sa recunoasca. Simte ca viata lui se indreapta intr-o directie pe care nu si-o doreste si nu se poate convinge sa o accepte. Am vrut sa arat un mozaic vast de personaje si sa le portretizez pe fiecare intr-un fel real si riguros. Exista o vorba: <<orice lucru pe care-l ascunde un tata va aparea mai tarziu la fiul lui>>. Fie ca vrem sau nu, nu putem sa nu mostenim anumite trasaturi de la parintii nostri, cum ar fi cateva dintre slabiciunile lor, obiceiurile si o multitudine de alte lucruri. Partea pe care un fiu nu o va putea indeparta niciodata din viata sa este aceea a unei sorti pe care tatal a experimentat-o prin numeroase evenimente dureroase”, spune regizorul despre filmul sau.

Pasionat de literatura, Sinan si-a dorit dintotdeauna sa fie scriitor. Intors in satul sau natal din Anatolia, isi aduna toata energia ca sa stranga banii necesari pentru a fi publicat, dar datoriile tatalui sau, facute la pariuri, il ajung din urma.

Regizorul turc Nuri Bilge Ceylan a obtinut recunoasterea internationala in 2003 cu filmul “Uzak”, care a fost recompensat la Cannes cu Premiile Palme d’Or si Cel mai bun actor. “Uzak” are in palmares 47 de premii, dintre care 23 internationale – cel mai premiat film din istoria cinematografului turcesc.

Urmatoarele filme ale lui Ceylan au fost toate premiate la Cannes: “Climates” (FIPRESCI, 2006), “Three Monkeys” (Cea mai buna regie, 2008), “Once upon a time in Anatolia” (Grand Prix, 2011) si “Winter Sleep” (Palme d’Or, FIPRESCI, 2014).

Daca despre “Winter Sleep”, critica a scris elogios la adresa stilului sau cehovian, cand a fost vorba despre “Sub umbra parului salbatic”, The Guardian ii recunoaste „un stil propriu inconfundabil: ceylanian, nu cehovian”.

Filmul “Sub umbra parului salbatic” este distribuit in Romania de Voodoo Films.

La Braila, evenimentul este organizat de Cinefeel. Biletele pot fi rezervate la numarul de telefon 0720.562.933.

Mai multe detalii despre Cinematograful de Arta Cinefeel puteti afla pe pagina de facebook: https://www.facebook.com/CinefeelBraila/ . (Florentina Dumitru)