BIBLIOTECA JUDETEANA “PANAIT ISTRATI” BRAILA MARCHEAZA ZIUA BIBLIOTECARULUI CU O EXPOZITIE DOCUMENTARA

In perioada 23 aprilie – 8 mai, Biblioteca Judeteana “Panait Istrati” Braila gazduieste o expozitie documentara dedicata Zilei Bibliotecarului.

“Ziua de 23 aprilie a devenit o zi de dubla sarbatoare: aceasta zi a fost declarata, incepand cu anul 1999, si Ziua Nationala a Bibliotecarului (ziua de 23 aprilie fiind deja declarata in 1995, la initiativa UNESCO, Ziua mondiala a cartii si a dreptului de autor). Cele doua evenimente sunt dedicate cartii, ca instrument principal de transmitere si stocare a cunostintelor, precum si bibliotecarului, ca specialist care organizeaza, pastreaza si valorifica patrimoniul informational, prin intermediul bibliotecii.

Bibliotecarii sarbatoresc aceasta zi prin sesiuni de comunicari, expozitii, vizite de documentare, excursii, reuniuni. Bibliotecarul nu se margineste la a fi doar un custode al depozitului de gandire si arta, ci cauta sa fie un difuzor al culturii ce salasuieste in incinta institutiei cartilor. Totodata, el este un indrumator al cititorului, pe care il poate modela prin sfaturile sale, in procesul evolutiv al lecturii. La noi, meseria de bibliotecar, in sensul modern al notiunii, a aparut dupa 1800, dezvoltandu-se odata cu invatamantul national. Primul bibliotecar celebru este Bogdan Petriceicu Hasdeu. Acest geniu al culturii romane a avut, intre altele, si preocupari biblioteconomice. Astfel, in 1862, in Proiectul de organizare si functionare a Bibliotecii Nationale din Iasi, vine cu primele elemente teoretice de biblioteconomie din Romania. Intre altele, vorbeste de rolul social al bibliotecilor, dar si de modul de organizare a unui catalog de biblioteca.

Mihai Eminescu, de asemeni, a slujit aceasta profesie, chiar daca pentru putina vreme – a fost director al Bibliotecii Universitatii din Iasi. Aceasta nobila meserie au onorat-o de-a lungul timpului si alte personalitati, dintre care amintim: Lucian Blaga, Nicolae Steinhardt, Constatin Noica, St. O. Iosif, George Calinescu, Nora Iuga, Saint-Beuve, David Hume, Lewis Carroll, Marcel Proust, Jorge Luis Borges, Jacob Grimm, Anatole France, August Strindberg”, declara organizatorii.