BIBLIOTECA JUDETEANA „PANAIT ISTRATI” ORGANIZEAZA CURSURI DE COMPETENTE DIGITALE PENTRU COPIII DIN COMUNITATEA ROMA

Biblioteca Judeteana „Panait Istrati” Braila incepe sa ofere cursuri de competente si cetatenie digitala pentru elevii din comunitatea roma braileana si pentru persoanele care-i pot sprijini pe acestia sa devina utilizatori eficienti si responsabili ai Internetului. Cursurile vor debuta in luna mai si vor aborda teme precum hartuirea online (cyberbullying), continutul responsabil de informatii, jocurile online ca instrument de educatie, folosirea telefonului mobil si gestionarea timpului de ecran. Biblioteca va colabora cu profesori din scolile din municipiu, parinti si ONG-uri, pentru crearea unui mediu favorabil dezvoltarii elevilor ca utilizatori competenti ai Internetului.
”Profesiile la care ne-am obisnuit sa ne gandim ca solutii de existenta dispar intr-un ritm ametitor. Ce ramane in locul lor? O lume noua, in care vom functiona intr-o limba noua: limba digitala. Ocupatiile viitoare nu pot fi cunoscute la intrarea copiilor in scoala, dar limba digitala se poate invata la timp, pentru a putea alege, atunci cand va sosi momentul. Conditia adaptarii la aceasta viitoare lume – care si-a facut deja aparitia – este dezvoltarea de competente digitale”, afirmat Mircea Toma, presedintele asociatiei ActiveWatch si formator al bibliotecarilor care vor derula cursurile.
Coordonatorul activitatilor, bibliotecara Dana Ciutacu, va fi sustinuta de ActiveWatch si de Asociatia Nationala a Bibliotecarilor si Bibliotecilor Publice din Romania pe durata furnizarii cursurilor, ca parte a proiectului Erasmus COLIBLITE 2018-2020 (COmmunity LIBraries and digital LITEracy skills for migrant and low income families’ children).

Incepand din toamna, personalul bibliotecii se va implica si in formarea altor bibliotecari care sa desfasoare cursuri similare in alte localitati.