CHIRIAC: AVEM DOUA COSITORI SI O SA COSIM DRUMURILE JUDETENE, SA ARATE SI LA NOI CA IN ELVETIA, DE CE NU?

Presedintele CJ Braila, Iulian Chiriac, sustine ca nu a exagerat cu nimic atunci cand a declarat recent, la Conferinta extraordinara a PSD-ului local, ca pana acum, organizatia sa si-a indeplinit in proportie de 90% promisiunile electorale, la nivel de judet.

Pentru a ne dovedi acest lucru, Chiriac a luat punct cu punct oferta electorala a PSD Braila din mai-iunie 2016 si a bifat toate realizarile:

* modernizarea drumurilor judetene – 50.000.000 lei anual;

* cofinantarea lucrarilor de modernizare a drumurilor comunale – proiecte;

* confinantari cu consiliile locale pentru lucrari de constructie/modernizare a dispensarelor, scolilor, pietelor  agroalimentare, caminelor culturale, strazilor si drumurilor comunale, terenurilor de sport;

* reabilitarea si modernizarea sistemelor de apa si canalizare;

* continuarea programelor de impadurire in zonele cu terenuri degradate;

* confinantarea lucrarilor de asigurare a apei potabile si toalete moderne in toate scolile si gradinitele din judetul Braila;

* lucrari de modernizare la Maternitate, Spitalul 3 si Spitalul Judetean de Urgenta (Cardiologie, Oncologie, Terapie Intensiva, Bloc Operator);

* darea in folosinta a 31 de apartamente pentru tinerii specialisti;

* continuarea festivalurilor de traditie;

* sprijinirea activitatii sportive de masa si de performanta;

* premierea performantelor scolare (profesori si elevi);

* dotari specifice pentru sporirea sigurantei cetateanului – Pompieri, Politie si Jandarmerie;

* cofinantarea Consiliilor Locale care construiesc azile de batrani si centre after-school;

* sprijinirea cultelor.

Intrebat, in acest context, despre starea drumurilor judetene, presedintele CJ a raspuns: “Dar nu am spus ca fac 100% drumurile judetene. Am spus ca in fiecare an vom investi 50 de milioane pentru drumurile judetene. Daca fac socoteala pe 4 ani de zile si suma pe care am investit-o, am depasit-o. De exemplu, anul acesta avem pe acordul cadru 24 de milioane lei pentru drumurile judetene, din fondul de functionare al CJ”.

Cat priveste punctul privind “reabilitarea si modernizarea sistemelor de apa si canalizare”, Chiriac considera ca poate fi considerat ca fiind o promisiune indeplinita, pentru ca exista un proiect in care “avem tot, eu mi-am asumat, am semnat, trebuie depus proiectul pe fonduri europene”. Cu alte cuvinte, promisiunea e indeplinita cand e gata proiectul, nu cand sunt gata lucrarile de modernizare si reabilitare (care pot dura multi ani, daca se contesta licitatiile sau daca firma castigatoare da faliment sau paraseste santierul, etc).

Si promisiunea privind “confinantarea lucrarilor de asigurare a apei potabile si toalete moderne in toate scolile si gradinitele din judetul Braila” e considerata rezolvata: “Le-am luat primarilor proiectele cu finantare – ca nu pot sa le fac eu pe scolile respective – si le-am dat bani: unii si-au facut grupuri sanitare, altii si-au tras retelele pana la scoala”.

Potrivit sefului judetului, singurul punct de pe lista promisiuinilor electorale care n-a fost inca indeplinit este cel referitor la “continuarea programelor de impadurire in zonele cu terenuri degradate”: “Asta n-am facut, dar o sa avem un protocol de colaborare cu cei de la Directia Silvica si de exemplu, in aprilie o sa plantam in jur de 5000 de puieti”.

In concluzie, Iulian Chiriac ne-a sugerat: “Uitati-va pe bife, ca de-asta eu am spus si cred ca este de bun simt sa spun lucrurile astea, nu mi se pare ceva <<uau>>…” si a precizat ca in unele domenii a facut chiar mai mult decat a promis la alegerile locale din 2016. Spre exemplu, a infiintat Serviciul de intretinere a drumurilor judetene, care are doua cositori si “o sa cosim drumurile judetene, sa arate si la noi ca in Elvetia, de ce nu, sa putem sa avem vizibilitate pe drumurile judetene”.

Mai multe exemple privind realizarile PSD Braila din iunie 2016 si pana in prezent, aici: