DEPUTATUL IONITA II CERE MINISTRULUI SANATATII SA RENUNTE LA MODIFICARI ALE LEGII SANATATII „FACUTE PE GENUNCHI, PRIN BIROURI, FARA LEGATURA CU REALITATEA”

Deputatul brailean Antoneta Ionita (PNL) acuza modul lipsit de transparenta in care Guvernul Dancila incearca sa introduca sistemul de co-plata in reteaua medicala privata, in regim de urgenta si „fara o analiza temeinica”. Dr. Ionita face referire la faptul ca Ministerul Sanatatii a promovat zilele trecute o Ordonanta de Urgenta prin care se urmarea ca pacientii care se adreseaza unui cabinet privat sa suporte o parte din serviciile medicale de care beneficiaza. Dupa ce Ordonanta a fost prezentata ca o modificare necesara a Legii Sanatatii, in sedinta de Guvern din 10 aprilie, proiectul a fost retras de catre initiator.

In acest context, deputatul liberal a comentat: ”Asistam, din nefericire, la o graba nejustificata, la noi balbe in privinta sanatatii romanilor! Textul Ordonantei de Urgenta a suferit doua modificari in cateva zile si abia apoi s-a ajuns la concluzia ca trebuie organizata o dezbatere publica reala, la care sa participe toti actorii implicati in sistem: furnizori de servicii medicale, reprezentanti ai organizatiilor profesionale si ai pacientilor.

Ceea ce  trebuie sa inteleaga guvernarea PSD-ALDE, care afirma mereu ca pacientul trebuie sa fie in centrul sistemului de sanatate, este ca tot pacientii cu venituri scazute vor avea de suferit prin aplicarea noilor prevederi, pentru ca, de cele mai multe ori, acestia prezinta si cele mai mari riscuri pentru sanatate. O posibila introducere a unei contributii banesti nu trebuie sa impovareze pacientul cu venituri mici!”.

Antoneta Ionita ii solicita ministrului Sanatatii, Sorina Pintea, „sa nu mai ia decizii pripite si sa nu mai incerce modificari ale Legii Sanatatii facute pe genunchi, prin birouri, fara legatura cu realitatea si fara studii de impact. Astfel de masuri, care presupun modificarea pe fond a sistemului sanitar, trebuie decise printr-un proiect de lege depus in Parlament, unde toate partidele politice sa aiba posibilitatea de a veni cu propuneri. O asteptam pe doamna ministru Sorina Pintea sa vina in Parlament, sa se consulte cu deputatii si senatorii, pentru a evita deciziile discretionare, caracteristice guvernarii Dragnea-Dancila!”.