EPUREANU: RISCAM SA AVEM CONTRACTE BLOCATE, ADICA SA AVEM NISTE DRUMURI IMPRACTICABILE, DACA NU MAJORAM VALOAREA UNOR INVESTITII

Nu ne permitem sa refuzam solicitarea constructorilor, privind majorarea valorii unor investitii, fiindca riscam sa opreasca lucrul si sa ramanem cu 5 drumuri impracticabile – este declaratia vicepresedintelui CJ Braila, Ionel Epureanu. El a raspuns astfel comentariilor unor consilieri judeteni care apreciau ca nu ar trebui ca CJ sa accepte majorarea valorii unor contracte aflate in plina derulare, doar fiindca firmele constructoare solicita acest lucru, pe motiv ca s-au majorat salariile la nivel national.

Epureanu a explicat ca in cazul a 5 dintre aceste contracte – cele care vizeaza reabilitarea sau modernizarea unor drumuri -, in cazul in care constructorii vor da in judecata CJ si vor opri lucrarile, asta ar insemna ca drumurile respective sa ramana in stadiul actual – adica impracticabile -, pana la finalizarea proceselor: “Investitiile sunt in diferite stadii in momentul acesta, de la 20% la 80% stadiu de executie. Niciuna nu are depasit termenul de executie. Solicitarea din partea Ministerului Dezvoltarii, a celor care finanteaza, a venit catre noi pentru ajustarea acestor devize si acestor contracte. Si este solicitarea constructorului, evident. De acord, noi, CJ, avem posibilitatea de a actualiza aceste valori, nu avem obligatia sa o facem. Dar noi riscam in momentul acesta sa avem 5 contracte blocate, cu drumuri precum cel de la Vadeni, Cotu Lung sau Victoria – Mihai Bravu, sa intram in litigii cu constructorii respectivi si lucrarile sa ramana in stadiul in care sunt acum, adica sa avem niste drumuri impracticabile”.

La randul sau, presedintele CJ, Iulian Chiriac, a precizat ca este de dorit sa se aprobe proiectele respective, dat fiind ca sumele suplimentare vor fi acoperite, cu o singura exceptie, de finantarea din partea Ministerului Dezvoltarii. In plus, a explicat Chiriac, in cazul acelui unic proiect pentru care va suporta CJ diferenta de valoare, este vorba despre o suma mica: “Constructorii nu o sa vrea sa continue lucrarile, pentru ca nu le actualizam valorile investitiilor, intram in litigii, ne ducem in instanta, pentru a le mari aceste valori, asteptam sa fie hotararea de instanta – ca e bine , ca e rau – si o sa stam 2 ani de zile sa ne judecam cu ei.

Noi, pentru a nu ajunge in instanta, incercam sa actualizam toate valorile acestor contracte, pentru a duce toate aceste investitii la bun sfarsit si constructorii sa fie pe santiere. Daca nu le votam si nu hotaram sa le dam aceste sume, ei ne vor actiona in instanta si vom sta cu santierele deschise si vom astepta o hotararea de instanta definitiva”.

Toate proiectele de hotarare ce vizau astfel de actualizari au fost aprobate, in final.

Precizam ca este vorba de proiecte cu finantare europeana, la care Ministerul Dezvoltarii suporta, de asemenea, o parte din suma, iar contributia CJ Braila este de numai 2% din valoarea totala.