IONITA: SANATATEA ROMANILOR NU POATE FI ASIGURATA DOAR DE UNITATILE MEDICALE PRIVATE; STATUL TREBUIE SA INVESTEASCA SI IN SISTEMUL PUBLIC DE SANATATE

Deputatul PNL de Braila Antoneta Ionita este de parere ca Ordonanta de Urgenta dedicata sistemului privat de sanatate risca sa subrezeasca si mai mult sistemul sanitar public. Dr. Ionita face referire la proiectul de OUG pus in dezbatere publica si care, potrivit guvernantilor, “urmareste o abordare legislativa unitara, pentru a da posibilitatea persoanelor asigurate in sistemul public de asigurari sociale de sanatate sa beneficieze de servicii medicale la furnizorii privati aflati in contract cu CNAS, cu plata de catre asigurat numai a diferentei dintre tariful furnizorului privat si cel suportat de CNAS, cu informarea si acordul in prealabil al acestuia”.

Intr-un comunicat dat publicitatii, dr. Ionita arata ca prevederile acestei ordonante ar fi utile pacientului roman, insa cu o conditie: “Conditia este ca Ministerul sa aduca clarificari pentru pacienti, sa ofere detalii despre serviciile medicale pentru care romanii vor fi co-platitori si sa dea asigurari ca nu vor exista, pe langa acest mecanism de contributie personala, alte costuri ascunse pentru pacienti.

In plus, atrag atentia ministrului Sanatatii, Sorina Pintea, ca sistemul public de sanatate nu va face fata concurentei venite din mediul privat, daca aceasta Ordonanta nu va fi dublata de masuri pentru modernizarea spitalelor de stat. Nu va face fata, pentru ca Ministerul, sub guvernarea PSD, nu s-a ocupat sa aduca spitalele si clinicile administrate de stat la un nivel de performanta rezonabil. Stim ca spitatele publice sunt degradate, au aparatura uzata moral, iar lipsa medicamentelor nu mai este un secret pentru nimeni.

In aceste conditii, ii cer ministrului sa vina imediat cu un  proiect clar de investitii pentru sistemul public de sanatate, pentru ca banii alocati de Casa de Asigurari sa se indrepte cu eficienta catre sanatatea pacientilor si in spitalele de stat.  Sanatatea romanilor nu poate fi asigurata doar de mediul privat din sanatate, ci tine si de efortul statului de a-si dezvolta propriile mijloace de securizare a sanatatii publice”.