MAJORAREA SALARIILOR DIN CONSTRUCTII PUNE CJ BRAILA IN SITUATIA DE A MAJORA SUMELE ALOCATE UNOR INVESTITII, PENTRU CA FIRMELE CONSTRUCTOARE SA NU OPREASCA LUCRUL

Nu este obligatoriu ca CJ sa accepte majorarea sumelor alocate pentru niste contracte deja incheiate si aflate in plina derulare, doar fiindca firmele constructoare solicita acest lucru, pe motiv ca s-au majorat salariile la nivel national – este opinia consilierului judetean Alexandru Danaila, care sustine ca odata castigata o licitatie si incheiat un contract, acesta trebuie respectat, indiferent ce noi prevederi legislative apar ulterior pe tema salarizarii.

Discutia pe aceasta tema s-a purtat la cea mai recenta sedinta CJ, la care s-au analizat mai multe proiecte de hotarare ce vizau majorarea sumelor alocate unor investitii aflate in diverse stadii, pur si simplu pentru ca firmele constructoare au solicitat mai multi bani, fiindca un act normativ aparut dupa ce au incheiat contractele respective i-a obligat sa mareasca salariile angajatilor.

Mai multi consilieri liberali, precum si consilierul Stefan Catalin Iordache (PND) au comentat ca nu este vina CJ ca au aparut modificari legislative in privinta salarizarii si ca odata ce si-au asumat un contract, e treaba firmelor respective sa se incadreze in suma respectiva. Mai mult, unii dintre alesi s-au aratat  convinsi ca firmele constructoare pot suporta din profitul propriu sumele aferente majorarii salariale. Ei au mai afirmat ca societatile respective sunt libere sa ceara o majorare a valorii contractului, dar din punct de vedere legal, CJ nu este obligat sa accepte acest lucru.

In ceea ce-l priveste, Alexandru Danaila a comentat la proiectul privind Expertiza tehnica+solutie tehnica+DALI pentru Reabilitarea Sectiei Unitate Primiri Urgente, din cadrul Spitalului Judetean Braila: “Am vazut ca valoarea investitiei este propusa sa creasca. Acest proiect este finantat cu fonduri europene si noi suntem de acord cu toate investitiile care se pot face si care se vor face la spital.

De fapt, noi acum suntem in urmatoarea situatie: anul trecut, Guvernul PSD a dat Ordonanta <<taxa pe lacomie>> pentru banci, care s-a transformat dupa aceea intr-o taxa mai mica pentru banci, dar efectele ei se vad astazi la CJ: salariul minim in constructii a crescut si constructorii au venit cu propunerea de a majora aceste valori ale investitiilor. Cota noastra de finantare la proiectele europene este de 2%, este una foarte mica, impactul bugetar asupra CJ este unul mic, in procente, desi in valoare absoluta este destul de mare.

Noi vom vota acest proiect pentru ca este finantat cu fonduri europene si am zis de mult ca dvs n-ati facut niciun proiect cu fonduri europene si ar fi culmea ca la primul proiect mai serios sa votam impotriva. Dar cresterea salariilor s-a facut printr-o ordonanta de urgenta a PSD si acum PSD, dvs, veniti sa ne cereti mai multi bani in CJ, ca sa finantati lucrarile. Deci practic pretul acestor lucrari a crescut artificial”.

Printre cele 6 proiecte la care s-a solicitat actualizarea (mai precis, majorarea) valorii investitiei se numara si:

* Expertiza tehnica+solutie tehnica+DALI pentru Reabilitarea Sectiei Unitate Primiri Urgente din cadrul Spitalului Judetean Braila: valoarea actualizata a investitiei – 5.961.400,08 lei ( cu TVA); valoarea initiala a investitiei – 5.244.198,01 lei ( cu TVA)

* Lucrari de reabilitare DJ 221B Victoria-Mihai Bravu: valoarea actualizata a investitiei – 10.357.991,99 lei (cu TVA); valoarea initiala a investitiei 10.202.925,93 lei (cu TVA);

* Modernizare drum judetean DJ 255A Cotu Lung – DN23: valoarea actualizata a investitiei – 4.848.118,49 lei lei (cu TVA); valoarea initiala a investitiei 4.828.117,40 lei (cu TVA);

* Modernizare drum judetean DJ 203R, DJ 211- Liscoteanca: valoarea actualizata a investitiei – 3.245.342,95 lei ( cu TVA); valoarea initiala a investitiei – 3.106.645,91 lei (cu TVA)

Precizam ca proiectele se afla acum in diverse stadii de executie, astfel incat actualizarea sumelor s-a calculat numai pentru restul lucrarilor de executat, deci majorarile nu sunt foarte mari.

In plus, potrivit presedintelui CJ, Iulian Chiriac, exista riscul ca firmele constructoare sa incerce sa obtina aceste majorari in instanta si sa opreasca lucrarile, daca alesii nu le aprobau suplimentarile cerute, asa incat in urma votului, in cazul tuturor celor 6 proiecte, aceste actualizari (majorari) au fost aprobate.