NITA: MASURILE PRIN CARE SE DESCURAJEAZA PRACTICA DUBLULUI STANDARD SUNT BINEVENITE. ROMANII TREBUIE SA BENEFICIEZE DE PRODUSE DE O CALITATE SIMILARA CELEI DIN ALTE TARI EUROPENE

Deputatul brailean Nicu Nita (PSD) considera ca este de dorit sa se ia toate masurile legale necesare la nivel national, dar si european, pentru a opri comerciantii din toate tarile UE sa mai apeleze la practica dublului standard. In acest context, Nita saluta demersul ministrului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Petre Daea, care a propus un amendament pentru completarea Directivei europene 29/2005, prin care se interzice comerciantilor sa practice o calitate dubla a produselor, fiind stabilite si amenzi de cel putin 4% din cifra de afaceri sau cel putin 2 milioane de euro: “O astfel de modificare a Directivei europene ar fi in favoarea cetateanului. Ideea este sa se ajunga la normalitate din acest punct de vedere, iar consumatorul roman sa beneficieze de produse care au aceeasi calitate ca in orice alta tara europeana.

Nu este o noutate pentru nimeni faptul ca exista diferente clare intre produsele comercializate sub o marca pe pietele din vestul Europei si cele comercializate sub aceasi marca in Romania. Si eu, personal, am constatat ca anumite produse au un gust si o calitate in diverse tari europene si au un alt gust si o alta calitate in Romania. Si ma refer la acelasi produs, aceeasi marca – dar se pare ca sunt doua calitati. Si dupa cum stim toti, in Romania e vorba de o calitate mai slaba. Dar nu numai eu, multi romani au constatat aceasta diferenta, mai ales in cazul produselor alimentare.

Daca va aduceti aminte, a fost o mare discutie in anii trecuti, cand s-a facut in Romania o verificare pe tema asta si s-au depistat diferente notabile intre produsele comercializate in vestul Europei si cele care se vand la noi in tara – si repet, e vorba de acelasi produs, care are calitati diferite. Este clar ca exista un dublu standard si asta nu este in regula. Si noi, romanii, suntem cetateni europeni”.