NITA: NOUA LEGISLATIE OFERA MAI MULTE DREPTURI ZILIERILOR, CEEA CE E CORECT. E DREPT CA ANGAJATORII VOR CHELTUI MAI MULT DECAT PANA ACUM, ANGAJAND ZILIERI

Deputatul brailean Nicu Nita (PSD) considera ca este binevenita modificarea legislatiei care ii vizeaza pe cei care lucreaza ca zilieri, in forma prevazuta de Ordonanta de Urgenta aprobata zilele trecute de Guvernul Romaniei. Mai exact, potrivit noului act normativ,  zilierii trebuie platiti cu o suma minima obligatorie – cuantumul remuneratiei brute orare stabilite de parti nu poate fi mai mic decat valoarea/ora a salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata. De asemenea, angajatorul este obligat sa plateasca asigurari sociale pentru zilieri, iar in cazul unui accident de munca sau a aparitiei unei boli profesionale, cheltuielile pentru ingrijiri medicale sunt suportate de angajator.

Nita, care este fermier si lucreaza de ani de zile cu zilieri, spune ca acum acesti angajati vor avea mai multe drepturi, ceea ce este corect: “Angajatorii pana acum nu plateau niciun fel de asigurari pentru acesti oameni, le dadeau o suma, dupa cum se intelegeau cu ei si in rest nu aveau nicio alta obligatie, insa zilierii nu aveau o pensie, nu aveau asigurari de niciun fel si daca se intampla Doamne fereste un accident, erau nevoiti sa-si plateasca singuri toate cheltuielile pentru ingrijiri medicale. Acum au si ei drepturi, ca orice angajat.

Pe de alta parte, e adevarat ca angajatorii care folosesc zilieri o sa aiba cheltuieli mai mari si poate ca unora nu le convine acest lucru, fiindca o sa le scada din profituri. Dar legea aceasta este facuta in favoarea angajatilor, fiindca zilierii, in afara de banii pe care ii primeau de la cel la care lucrau, nu aveau niciun drept. Si nu e vorba numai de munca in agricultura, in camp. Este vorba, spre exemplu, si de cei care sunt in piete, care vand la tarabe si care sunt angajati tot ca zilieri. Si sunt oameni care vand la taraba care au facultate, dar nu au gasit alt loc de munca si au fost nevoiti sa accepte acest gen de slujba”.

Daca in anii trecuti fermierii se plangeau ca nu gasesc oameni cu care sa lucreze in camp, Nita este de parere ca in noile conditii, in care zilierii beneficiaza de aceste drepturi suplimentare si vor avea si calitatea de asigurat in sistemul public de pensii, agricultorilor le va fi mai usor sa gaseasca forta de munca necesara.