VARGA: UN PLIN DE CARBURANT COSTA CU CIRCA 30 DE LEI MAI MULT DECAT IN IANUARIE; ASTA ATRAGE SCUMPIRI LA PRODUSELE SI SERVICIILE DE BAZA

Deputatul brailean Vasile Varga (PNL) constata cu ingrijorare ca in primele trei luni si jumatate ale anului 2019, Romania a inregistrat o majorare a pretului carburantilor cu circa 10%, peste media inregistrata in Uniunea Europeana.

Varga comenteaza intr-un comunicat dat publicitatii ca ”un plin de carburant costa cu circa 30 de lei mai mult decat la inceputul lunii ianuarie, ceea ce atrage scumpiri la produsele si serviciile de baza. Coroborat cu cresterea inflatiei, deprecierea cursului de schimb si majorarea Robor, avem o imagine a nivelului de trai din ce in ce mai scazut, pentru majoritatea romanilor. Acesta este unul din efectele Ordonantei  114”.

In opinia parlamentarului liberal, Guvernul Dancila da dovada de “o ipocrizie maxima” atunci cand prezinta doar date statistice referitoare la cresteri de pensii si salarii, fara sa faca referire si majorarile de preturi la alimentele de baza, carburanti, gaze naturale si energie electrica: ”Cei cativa lei aruncati la pensii nu acopera nici pe departe scumpirile inregistrate in ultimele luni. De fapt, puterea de cumparare a scazut pe toate segmentele. Ipocrizia este maxima. Avem un Guvern care da cu o mana si ia cu doua.

Actuala politica economica a Guvernului este departe de a aduce bunastare in buzunarele romanilor, in special prin diminuarea investitiilor de stat, ceea ce va conduce la somaj accentuat si o presiune mai mare pe bugetele locale si pe bugetul de stat. Deja comunitatile locale sunt nevoite sa caute fonduri suplimentare pentru renegocierea unor contracte publice de  investitii, ca urmare a majorarii pretului la materiile prime, in conditiile in care, din acest an le-au fost transferate si reponsabilitati financiare privind asistenta sociala, fara sa li se asigure si sursele de finantare.

Aceste situatii ar fi putut fi evitate daca Guvernul s-ar fi asezat la masa dialogului cu toti actorii din mediul economic si ar fi luat in seama avertismentele specialistilor cu privire la masurile gresite din economie”.