31 MAI, CINEFEEL BRAILA – “CHIPURI, LOCURI”

Vineri, 31 mai, de la ora 18:30, la Cinefeel Braila (Centrul de Creatie Braila, Piata Traian, nr. 2, etaj 1) va fi prezentata pelicula „CHIPURI, LOCURI”.

In viziunea publicatiei „The Guardian”, documentarul „cu subiecti calzi si minunati, vorbeste despre procesul de creatie artistica, insa nu vrea sa distruga magia in totalitate. Veterana realizatoare face un studiu aproape perfect al chipurilor si locurilor”.

Agnes Varda – una dintre cele mai importante figuri ale Noului Val francez – si fotograful si muralistul JR sunt coregizorii documentarului – road movie „Chipuri, locuri” (Faces Places). Cu toate ca apartin unor generatii diferite, Varda (89 de ani) si JR (35 de ani) sunt suflete pereche, impartasind pasiunea pentru imagini si maniera in care sunt create, prezentate si transmise mai departe. Cei doi calatoresc prin mai multe sate din Franta, in camioneta lui JR transformata in studio foto, intalnesc localnici, le descopera povestile si le transforma portretele in imense fotografii murale. Le expun pe case, hambare, fatade de magazine sau trenuri si scot la iveala umanitatea subiectilor si pe cea proprie.

Lungmetrajul documentar a avut premiera la Festivalul de Film de la Cannes, unde a fost recompensat cu doua premii – L’Oeil d’Or si Palme de Whiskers. Pelicula a fost prezentata in numeroase festivaluri si a obtinut premiul publicului la Toronto, a fost recompensata cu trofee ale Asociatiilor Criticilor de Film din Toronto, San Francisco, Los Angeles si New York, precum si cu premiul Societatii Nationale a Criticilor de Film.

In plus, „Faces Places” a fost desemnat cel mai popular documentar la Vancouver IFF si cel mai bun film la Haifa IFF. Pelicula a primit trofeul Lumiere la categoria documentar, dar si doua nominalizari la premiile Cesar 2018, pentru cel mai bun lungmetraj documentar si cea mai buna muzica originala (Matthieu Chedid).

Agnes Varda, nascuta in Ixelles (Belgia), in 1928, a trait de la varsta de 12 ani in sudul Frantei, dupa care s-a mutat la Paris, unde a studiat la Ecole du Louvre si a facut cursuri de fotografie la Ecole de Vaugirard. A fotografiat pentru Jean Vilar, cand el a infiintat Festivalul de Teatru de la Avignon, in 1948, apoi pentru Theatre National Populaire de la Palais de Chaillot, din Paris. Prima ei expozitie a avut loc in 1954, in curtea propriei case. In acelasi an, Varda a facut trecerea la cinema, fara vreo pregatire formala. A infiintat Cine-Tamaris pentru a-si produce si regiza primul lungmetraj, „La Pointe Courte”, care i-a atras supranumele de „bunica Noului Val francez”. De atunci, a regizat filme de lung si scurt metraj, atat de fictiune, cat si documentare. In 2003 si-a inceput cariera de artist vizual, la Bienala de la Venetia.

JR – pseudonim folosit de un fotograf si regizor francez a carui identitate nu a fost confirmata – s-a nascut in februarie 1983, in apropiere de Paris. In 2001, a gasit un aparat de fotografiat in metroul parizian si a inceput sa isi documenteze aventurile in metrou si pe acoperisuri, afisand apoi imaginile pe zidurile orasului. JR isi afiseaza fotografiile in spatiul public, in cartiere ale Frantei, in Turcia, la New York, in ghetourile Kenyei si favelele Braziliei. Cand isi monteaza fotografiile, membrii comunitatii participa la procesul artistic. Primul lui lungmetraj a fost „Women Are Heroes” (2010), urmat de scurtmetrajele „Walking New York”, „Les Bosquets” (nominalizat pentru Premiul juriului Festivalului de Film Tribeca) si „Ellis” (2015).

„Chipuri, locuri” este scris, regizat si comentat de Agnes Varda si JR.

Biletele la film pot fi rezervate la numarul de telefon 0720.562933. Pretul biletului este de 15 lei.

Mai multe detalii despre Cinematograful de Arta Cinefeel gasiti aici: https://www.facebook.com/CinefeelBraila/ . (Florentina Dumitru)