7 IUNIE, BIBLIOTECA „PANAIT ISTRATI” – LANSAREA VOLUMELOR “OMULETUL DIN PERETE SI ALTE POVESTIRI FANTASTICE”, DE MARIAN COMAN SI “FETIS”, DE HOREA SIBISTEANU

Vineri, 7 iunie, la ora 17:30, la Biblioteca Judeteana „Panait Istrati” Braila va avea loc lansarea volumelor “Omuletul din perete si alte povestiri fantastice”, de Marian Coman si Fetis”, de Horea Sibisteanu.

“Si daca esti doar un personaj in cartea altcuiva?” – aceasta este intrebarea sub imperiul careia se citesc prozele din “Omuletul din perete”, toate, in registrul realist al cotidianului care aluneca uneori discret, alteori abrupt, spre straniu, oniric, fantastic sau metaliterar. Cala, o femeie superba si misterioasa, in jurul careia se invartesc multe dintre povestile din carte. Sevan, un bataus get-beget dintr-un sat uitat de lume. Fifi, o bibliotecara care face o descoperire inedita. Tanti Teofana, o ghicitoare care ascunde tot soiul de enigme si comori. Mile, un baiat dintr-un internat, care cunoaste un secret ce va schimba totul. Acestea sunt doar cateva dintre personajele care isi dau mana si te ghideaza intr-o aventura nebuna, provocatoare, fara pereche.

“Fetis”, de Horea Sibisteanu, cuprinde 21 de proze scurte decupate din realitatea imediata, familiara, si totusi mereu uimitoare, caci intotdeauna un detaliu aparent infim rastoarna intreaga perspectiva. Urbane – fie ca sunt plasate in Romania, in Japonia sau in Elvetia -, cosmopolite, uneori corporatiste, alteori intime, cateodata crude, deseori obsesive, povestirile lui Horea Sibisteanu sunt ca niste instantanee. Ele reflecta, intr-un fel sau altul, relatiile dintre oameni – amoroase, de rudenie sau de prietenie, de colegialitate ori de putere, etc – si lumea contemporana.

MARIAN COMAN s-a nascut in 1977, la Mangalia. A trait o lunga perioada la Braila, unde a fost jurnalist in presa scrisa si televiziune. A renuntat la presa in 2014 si vreme de mai bine de trei ani, a trait scriind proza si scenarii de benzi desenate. Este laureatul mai multor premii nationale dedicate literaturii F&SF si al unui premiu al Conventiei Europene de Science-Fiction. A scris volumele “Nopti albe, zile negre” (2005), “Testamentul de ciocolata” (2007), “Teoria flegmei. Apel la mitocanie” (2008), “Haiganu. Fluviul Soaptelor” (2015) si “Haiganu. Furia Oarba” (2017) si scenariul romanului grafic TFB (2016), iar povestirile sale au fost incluse in numeroase antologii. In 2018 s-a alaturat echipei Editurii Nemira, unde coordoneaza imprintul Armada, dedicat literaturii SF, Fantasy si Thriller. In prezent locuieste in Bucuresti si este membru PEN Club Romania.

Horea Sibisteanu s-a nascut pe 6 ianuarie 1987, la Bacau. A absolvit Facultatea de Constructii si Instalatii a Universitatii Tehnice „Gheorghe Asachi din Iasi in 2010 si un master de Inginerie Seismica la Universitatea Waseda din Tokio in 2013. A debutat in anul 2004 cu volumul de proza scurta “A saptea viata” (Editura Psihelp). A publicat in volumul colectiv “Scrisori din Cipangu. Povestiri japoneze de autori romani”, aparut la Editura Trei, in 2016. In prezent locuieste si lucreaza in Bucuresti.