CORINA CRETU: SPERAM CA PANA LA FINELE ANULUI SA FIE DEPUS LA COMISIA EUROPEANA PROIECTUL PODULUI PESTE DUNARE DE LA BRAILA

Comisarul european Corina Cretu spera ca Guvernul sa isi respecte angajamentul si sa depuna la Bruxelles, pana la sfarsitul acestui an, proiectul podului peste Dunare de la Braila, ca sa obtina finantare europeana pentru constructia acestui obiectiv. Ea a declarat ca ar fi fost de preferat ca proiectul sa fie depus inainte de a se incepe lucrarile, pentru ca in acest caz, s-ar fi putut face eventualele modificari solicitate de expertii europeni, astfel incat sa nu existe riscul ca anumite cheltuieli sa nu fie eligibile.

In orice caz, Corina Cretu, care candideaza la alegerile europarlamentare din 26 mai pe lista Pro Romania, considera ca proiectul podului peste Dunare va contribui la crearea de noi locuri de munca in aceasta zona: “Este un proiect major, cum il numim noi, pentru ca este in valoare de peste 500 milioane de euro. Este un proiect care este atat de asteptat de locuitorii din Braila, din Tulcea, dar si din intreaga regiune. Sunt convinsa ca un asemenea edificiu de infrastructura va contribui si la investitii si la crearea locurilor de munca. Romania, stiti foarte bine, are nevoie sa isi dezvolte infrastructura rutiera, feroviara si avem aceasta sansa unica de folosire a fondurilor europene.

Stiti foarte bine ca podul de la Braila este inclus in Master Planul de transport, pe care l-am adoptat impreuna cu domnul prim-ministru Ponta in 2015. El reprezinta unul dintre obiectivele propuse pentru a primi finantare europeana prin Programul Operational de Infrastructura Mare. Din pacate, nu a fost depus pana acum la Comisia Europeana, desi domnul prim-ministru Tudose a semnat partea de cofinantare si practic, s-au pornit lucrarile. Sigur ca exista aceasta posibilitate oferita de legislatia europeana, de a incepe lucrarile, dar in acest caz, practic, autoritatile romane isi iau acest risc: odata semnat de catre Guvern contractul de executie, inainte ca proiectul sa fie aprobat de Comisie, exista riscul ca anumite cheltuieli sau chiar unele sume sa nu fie eligibile si sa se piarda bani europeni.

Noi am fost informati, Comisia Europeana a fost notificata ca va primi acest proiect la finalul acestui an. Speram sa se intample asta si sa se incadreze in termen. De pilda, pentru autostrada Sibiu-Pitesti am fost informati ca o sa primim proiectul in semestrul 3 al anului 2017 si nici in aprilie 2019 nu l-am primit”.