CRESTEREA VENITURILOR SALARIALE CONFIRMA SUCCESUL ANGAJAMENTULUI POLITIC AL PSD DE A ADUCE MAI MULTI BANI IN BUZUNARELE ROMANILOR

Veniturile salariale continua sa creasca, la fel si puterea de cumparare a populatiei. Se reconfirma astfel succesul angajamentului politic al PSD de a aduce mai multi bani in buzunarele romanilor si in egala masura, se face dovada ca opozitia e rupta de realitate, negand evidenta si cifrele statistice. Astfel, salariul mediu net exprimat in euro a crescut cu 44% in guvernarea PSD, fata de cat era in august 2016, in guvernarea Ciolos.

Industria, motor puternic de crestere economica, functioneaza din ce in ce mai bine, inregistrandu-se o crestere a cifrei de afaceri an de an in toate domeniile de activitate. Agricultura este pentru al treilea an in top, in anul precedent obtinandu-se  cea mai mare productie de grau si de porumb din UE. Romania a atras peste 8,5 miliarde de euro fonduri europene – ajungandu-se la 28% procent de absortie din totalul fondurilor alocate, iar pana la finalul anului se va ajunge la 40% absortie. Toate acestea demonstreaza inca o data ca masurile cuprinse in programul de guvernare al PSD au fost bine tintite si au generat plus valoare economica.

Investitiile de peste 50 miliarde lei ce se vor realiza in acest an vor produce efecte benefice in intreaga economie, generand o crestere economica pana la finalul anului de 5,5% (in primul trimestru Institutul National de Statistica si Eurostat confirmand o crestere economica de 5,1% a doua din Europa, comparativ cu 1,5% media europeana), determinand pentru prima data in istoria Romaniei realizarea unui produs intern brut de 1022 miliarde de lei. In acest fel se va asigura finantarea Sanatatii cu 50,2 miliarde lei, cu 6 miliarde mai mult fata de 2018 si cu 17,4 miliarde lei in plus fata de 2016, a Educatiei cu 33,2 miliarde lei, cu 10 miliarde in plus fata de 2018. Investitile totale vor fi in suma de  49,9 miliarde lei cu 15,7 miliarde in plus fata de 2018, asigurand finantarea  proiectelor din programele nationale de dezvoltare locala prin care se realizeaza: strazi asfaltate, apa, canal, gaze, dispensare, gradinite, scoli in toate localitatile tarii, judetul Braila avand in lucru in diverse stadii 99 de proiecte cu o finantare consistenta.

De asemenea sunt prevazute finantari multianuale de 1,9 miliarde de euro pentru reabilitarea sistemelor si a statiilor de irigat si in alte sectoare din agricultura. Punerea in practica a acestor proiecte va genera noi locuri de munca, in guvernarea PSD asigurandu-se angajarea a peste 250.000 de oameni in diverse sectoare de activitate, pe cale de consecinta Romania inregistrand o rata medie a somajului de 3,1% mult mai mica comparativ cu media europeana.

Toate acestea sunt date si fapte concrete reliefate de cifre statistice care dau masura unei guvernari temeinice ce asigura echilibru dar si prosperitate, determinand ca salariul mediu net sa fie mai mare cu peste 50% fata de cat era in guvernul Ciolos, iar puterea de cumparare crescand cu 39% raportata la salariul net si cu 18% raportata la pensia medie.

Climatul economic sanatos, fiscalitatea redusa, sprijinul guvernamental pentru investitii, sustinerea  initiativei private, cresterea economica constanta, rezultatele din agricultura, toate acestea au asigurat si asigura cresterea salariilor si a pensiilor precum si fondurile necesare pentru investitii, sanatate, educatie si celelalte domenii.

Astfel au fost majorate conform Legii 153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, toate salariile din sectorul bugetar. In sanatate, veniturile medicilor si asistentelor s-au dublat si in unele cazuri s-au triplat, in educatie sunt cresteri semnificative ale veniturilor, in administratia publica, s-au dublat salariile actorilor, a celor din domeniul cultural artistic, sunt cresteri substantiale ale salariilor la nivelul cadrelor  din Ministerul Apararii Nationale, Ministerul de Interne, Ministerul Justitiei  si ale altor categorii de bugetari. Salariul minim a ajuns la 2080 lei pentru toate categoriile de angajati, la cei cu studii superioare fiind de 2350 lei , iar pentru cei din constructii ridicandu-se la 3000 lei lunar.

Pensii mai mari

Au crescut an de an pensiile, valoarea punctului de pensie va ajunge de la 1 septembrie anul acesta la 1265 lei fata de 1100 lei cat este in prezent, in 2021 va fi de 1775 lei. Pensia minima va creste de la 1 septembrie la 704 lei  fata de 640 cat este in prezent. Pensionarii nu mai platesc CAS si CASS, iar impozitul la pensiile peste 2000 lei este de 10% fata de 16% cat era pana la aceasta reducere. Pensiile sub 2000 lei nu se mai impoziteaza. Cresterea punctului de pensie era in iulie 2018 fata de decembrie 2016 de 26,2% si se va majora cu 15% de la 1 septembrie 2019, ajungandu-se la o majorare de 45% fata de decembrie 2016.

Indemnizatiile si sporurile invalizilor si veteranilor de razboi au crescut de la 259 lei lunar la 1500 lei lunar pentru cei incadrati in gradul I de invaliditate, pentru cei din gradul II, de la 231 lei la 1000 lei lunar, iar pentru cei incadrati in gradul III de la 231 lei la 900 lei lunar, iar indemnizatia veteranilor de razboi si a vaduvelor de razboi a crescut la 600 lei lunar fata de 161 lei lunar.

Alocatiile pentru copii au crescut de la 84 lei la 150 lei lunar, iar cele ale copiilor cu dizabilitati  de la 200 lei  la 300 lei lunar. Au fost majorate drepturile persoanelor cu handicap si prestatiile sociale de care beneficiaza acestea precum si ale parintilor sau tutorilor care se ocupa de cresterea si ingrijirea copiilor cu handicap. S-au majorat bursele studentilor si s-a acordat gratuitate pe CFR pentru toti studentii in numar nelimitat de calatorii.

Angajatorii care incadreaza in munca pe durata nedeterminata absolventi ai unor institutii de invatamant primesc lunar pe o perioada de 12 luni, suma de 2250 lei pentru fiecare absolvent incadrat, aceeasi suma fiind acordata lunar si pentru absolventii angajatii din randul persoanelor cu handicap precum si pentru angajarea de someri cu varste de peste 45 de ani sau a persoanelor care mai au 5 ani pana la pensionare. Absolventii institutiilor de invatamant si ai scolilor speciale beneficiaza de prima de incadrare egala cu valoarea indicatorului social de referinta in vigoare la data incadrarii.

De asemenea, persoanele care ocupa un loc de munca la o distanta mai mare de 50 km fata de localitatea de domiciliu si au fost initial inregistrate ca someri beneficiaza de o prima de instalare neimpozabila destinata cheltuielilor pentru locuire sau pentru reintregirea familei, prima acordandu-se diferentiat si variind de la 12500 lei pana la 15500 lei. Se acorda si o prima de relocare neimpozabila in valoare de 900 de lei.

Cresterea economica, majorarea veniturilor tuturor categoriilor socio-profesionale, cresterea puterii de cumparare, dezvoltarea economiei pe toate segmentele de activitate, care a generat investitii, crearea de noi locuri de munca si scaderea somajului, masurile in beneficiul categoriilor defavorizate, toate acestea dovedesc ca PSD implementeaza un program de guvernare sustenabil, plecand de la realitatea sociala si economica din Romania, si care dovedeste ca isi atinge scopul de a crea bunastare pentru toti romanii.