DANAILA: IN URMA CONTROLULUI FACUT LA SPITALUL JUDETEAN S-A DESCOPERIT CA ACOLO SUNT SOBOLANI. S-AU APLICAT AMENZI UNOR ANGAJATI, DAR NU SEFILOR

“Am solicitat oficial Ministerului Sanatatii informatii legate de concluziile controlului facut de DSP Galati la Spitalul Judetean Braila, insa nu am primit raspuns” – este ceea ce a declarat astazi presedintele PNL Braila, consilierul judetean Alexandru Danaila. Liberalul face referire la un control care, dupa cum spune el, a fost facut in urma cu circa o luna de DSP Galati la spitalul brailean – control in urma caruia, dupa cum s-a aflat pe surse, s-ar fi depistat nereguli mari mai ales pe partea de epidemiologie (adica exact specialitatea managerului spitalului, dr. Delia Rasneveanu). Danaila a spus astazi ca desi informatiile respective au caracter public, niciuna dintre institutiile care au primit raportul final nu spune nimic oficial, fiindca situatia este grava la Spitalul Judetean: “Cei de la Galati nu au putut sa nu vada lucrurile care se intampla la Spitalul Judetean Braila. Cei de la CJ, cand au vazut raportul, si-au pus mainile in cap, va dati seama – si fac tot ce pot ca sa ascunda concluziile raportului”.

Liderul PNL a precizat ca potrivit informatiilor obtinute de el, in acel raport ar fi mentionate, printre altele, “probleme legate de partea de toalete. Va dau un singur exemplu: toaleta de la Spitalul Judetean de la parter, cum intri la UPU, este folosita de medici, de pacienti si de apartinatori. Nu este normal asa ceva.

La Spitalul Judetean sunt inca sobolani. Sunt informatii precizate in raport: sunt rozatoare in Spitalul Judetean. Exista acest raport, trebuie sa intram in posesia lui, deputatii nostri l-au cerut pe cale oficiala la Parlament, dar deocamdata n-am primit nimic. Nu e secret, e un document cu concluzii publice, este un document pe care trebuie sa-l stim. Am intrebat la Spitalul Judetean despre acest raport: <<n-am vazut asa ceva, n-am auzit>>. Ei n-au vazut de raport, nu stiu de control, n-a fost nicio problema…”.

Pe de alta parte, potrivit lui Alexandru Danaila, in acel raport sunt prevazute si sanctiuni, insa aceste vizeaza doar asistentii, infirmierele si brancardierii, nu si conducerea: “Culmea este ca aceste sanctiuni – cele despre care stiu eu – sunt aplicate doar asistentilor, infirmierelor si brancardierilor si probabil ca oamenii astia s-au si plans. Din cate stiu eu, sefii de sectie, managerul, CJ, cei din Consiliul de Administratie nu au fost implicati in procesul de sanctionare si vina pentru faptul ca exista nu stiu ce bacterie intr-o anumita sectie sau intr-o sala de operatie revine doar infirmierei care a dat cu mopul pe acolo si asistentelor care, de exemplu, nu au obligat pacientii sa-si ia geaca sau o bluza cu care au venit si s-au internat si sa o duca la depozit; pana a venit un apartinator, pacientul acela a lasat o bluza in salonul in care a fost internat. Chestiuni de genul asta… Si astea sunt problemele care au generat aparitia bacteriilor si a virusilor care sunt in spital…

S-au aplicat amenzi, 5.000 lei, 6.000 de lei unor angajati ai spitalului. Doamna manager nu a luat niciun fel de sanctiune”.

Contactat telefonic, presedintele CJ Braila, Iulian Chiriac, ne-a declarat ca se va interesa in legatura cu acest raport si ne va oferi informatii pe aceasta tema in cursul zilei de maine.