DRAGOMIR: “AM GASIT O SOLUTIE LEGALA PENTRU CA PROPRIETARII DE APARTAMENTE SA POATA INCHEIA CONTRACTE INDIVIDUALE CU CUP DUNAREA”. EXPLICATII PRIVIND MODUL IN CARE TREBUIE PROCEDAT

“Am gasit o varianta legala ca sa trecem la incheierea de contracte individuale pentru furnizarea apei potabile la blocurile de locuinte, astfel incat sa nu mai sufere proprietarii care isi platesc corect facturile, din cauza unor rau-platnici” – este declaratia facuta astazi de primarul Brailei, Marian Dragomir, pentru MD Press.

Daca pana acum, ani la rand, ni s-a spus ca legislatia nu permite sa se faca asa ceva – motiv pentru care sufereau toti locatarii din cauza catorva familii care nu-si plateau datoriile -, mai nou, Municipalitatea si CUP Dunarea au gasit o solutie care, in sfarsit, ii va scapa pe brailenii care locuiesc la bloc de cosmarul legat de restrictionarea furnizarii apei potabile  din cauza unor vecini rau-platnici. In plus, se pare ca s-a gasit si solutia legala pentru ca proprietarii de apartamente care doreau sa treaca la contorizarea individuala sa nu mai fie blocati de unul sau doi vecini care refuzau sa accepte aceasta masura (dupa cum ni s-a spus pana acum, legea impune ca decizia sa fie luata in cadrul asociatiei doar cu acordul tuturor locatarilor; daca unul singur nu era de acord, nu se poate trece la contorizarea individuala).

Mai concret, CLM Braila a aprobat recent modificarea Regulamentului Serviciului de Alimentare cu Apa si de Canalizare, astfel incat mai nou, locatarii sunt obligati sa accepte contorizarea individuala la nivel de apartament, in caz contrar, ei fiind pasibili de o amenda intre 500 lei la 1.000 lei, daca refuza sa accepte contorizarea in momentul in care CUP Dunarea ajunge cu operatiunea la acea asociatie de proprietari.

Potrivit primarului Marian Dragomir, odata ce este realizata contorizarea individuala la blocul respectiv, fiecare proprietar va avea contract individual cu CUP Dunarea.

Edilul sef ne-a dat astazi mai multe detalii cu privire la aceasta masura: “Plusul pe care il aduce chestiunea asta este urmatorul: la blocul X exista un contor la scara blocului si apoi exista apometre in fiecare apartament. Unii proprietari sunt de buna credinta si declara corect consumul de apa, alti cetateni prefera sa declare intr-o anumita luna mai putin decat au consumat. In plus, uneori mai exista si o pierdere de apa undeva pe scara si suma nedeclarata de unii locatari ajunge sa fie impartita la toti si este platita de toti proprietarii.

Prin montarea acestor noi apometre, o sa dispara contorul la intrarea in bloc sau pe scara si va exista cate un contor pentru fiecare apartament, montat pe hol, in scara blocului. Aceste apometre inteligente montate pentru fiecare apartament vor fi citit automat cand va trece masina respectiva pe langa bloc si fiecare proprietar plateste exact cat arata contorul sau, nu mai plateste niciun fel de pierderi. Un astfel de contor costa 100 de euro si exista posibilitatea sa fie platit in 5 rate, pentru cei care nu au posibilitati”.

Intrebat cum trebuie sa procedeze proprietarii care doresc sa treaca la contorizarea individuala, primarul ne-a explicat: “O varianta ar fi ca proprietarii sa lucreze cu CUP Dunarea. In cazul in care proprietarii din acea asociatie nu vor sa lucreze cu CUP Dunarea, trebuie ca ei sa-si gaseasca un proiectant care sa intocmeasca proiectul respectiv si cu acel proiect se merge la CUP Dunarea, ca sa-l avizeze din punct de vedere  al dimensiunii tevii, ca sa nu ne trezim ca le-a pus teava prea mica si nu au debit la apa – sa fie un proiect corect. Se avizeaza proiectul si apoi se face lucrarea propriu-zisa. Lucrarea se poate face cu CUP Dunarea sau cu orice alta firma. Daca vor fi multe asociatii care apeleaza la CUP Dunarea, trebuie sa intelegem ca aceasta companie nu va avea capacitatea sa realizeze lucrari in tot orasul foarte repede. Va fi <<primul venit, primul servit>>.

Pe de alta parte, in zona Buzaului sunt blocuri unde exista deja pe casa scarii apometrele. Oamenii aceia trebuie sa faca o cerere sa li se schimbe contorul, au platit noul apometru inteligent, s-a rezolvat problema, asta e tot – trec pe contracte individuale cu CUP Dunarea.

Dupa aceea nu mai este nevoie sa anunti tu la asociatia de proprietari ce consum ai avut, fiindca vine masina pe strada si citeste automat apometrele.

Plata se poate face direct la sediul CUP Dunarea, se poate face la magazinele care au aparat care permite plata facturilor sau poti plati prin online banking”.

Marian Dragomir a mai precizat ca de saptamana viitoare, asociatiile care doresc sa treaca pe contorizarea individuala se pot prezenta la CUP Dunarea, pentru a face demersurile necesare.