GUVERNAREA PSD ASIGURA O VIATA DECENTA PENTRU PENSIONARI

Am plecat in 2016 cu un punct de pensie de 871 lei, iar luna septembrie a acestui an va aduce majorari de 15 %, modificand suma la 1.265 lei. Pensia minima garantata a crescut de la 400 lei, cat era in 2016, la 520 lei in 2017. In 2018, aceasta a ajuns la 640 lei. Practic, de la preluarea guvernarii au existat cresteri de 60% pe acest segment.

Legea privind sistemul public de pensii

Actualul proiect de lege prevede cresteri etapizate ale valorii punctului de pensie, pana in anul 2021, pentru ca din anul 2022, sa fie aplicata noua formula  de calcul bazata pe Valoarea Punctului de Referinta: *1.265 de lei in 2019; *1.775 de lei in 2020; *1.875 de lei in 202.1

De specificat ca nicio pensie in plata nu va scadea, proiectul de lege reglementand recalcularea tuturor categoriilor de pensii. Nici varsta standard de pensionare, stagiul minim si nici stagiul complet de cotizare NU VOR SUFERI MODIFICARI.

Cei mai castigati vor fi pensionarii care au lucrat in locuri de munca incadrate in grupa I sau a II-a si care, pe langa majorarea punctului de pensie, vor beneficia si de recalculare in baza Legii nr. 221/2018. De recalculare vor avea parte toti pensionarii ale caror drepturi au fost stabilite potrivit legislatiei existente inainte de aprilie 2001. Procedura se realizeaza din oficiu in perioada octombrie 2018 – octombrie 2019, insa drepturile recalculate se vor acorda incepand din octombrie  2018, indiferent de data emiterii deciziei de recalculare. In situatia in care, in urma recalcularii, rezulta un punctaj mediu anual mai mic decat cel initial, se mentine cel vechi astfel incat sa nu scada nici o pensie.

Recalcularea pensiilor este un proces anevoios, insa la finalul acestuia, multi pensionari vor avea de castigat sume importante.

Peste 5 milioane de pensionari vor beneficia de cresteri, in urma noii Legi a pensiilor.

Si indemnizatia sociala pentru pensionari a suferit modificari semnificative. Astfel, la inceputul lui martie 2017 un numar de 1.022.168 pensionari au primit indemnizatia cu 120 lei mai mare, de la 400 la 520 lei. Ulterior suma a fost majorata la 640, iar pana la sfarsitul acestui an va mai exista o majorare de 10 %, indemnizatia ajungand la 704 lei.

Incepand cu 1 ianuarie 2019 au fost majorate, in medie, de aproape cinci ori indemnizatiile pentru invalizii, veteranii si vaduvele de razboi astfel: *de la 259 la 1.500 lei lunar pentru invalizii de razboi incadrati in gradul I de invaliditate; *de la 231 la 1.000 lei lunar pentru invalizii de razboi incadrati in gradul II de invaliditate; *de la 196 lei la 900 lei lunar pentru invalizii de razboi incadrati in gradul III de invaliditate. *de la 161 la 600 lei lunar  pentru veteranii de razboi; *de la 161 la 600 lei lunar  pentru vaduvele de razboi, daca nu s-au recasatorit.

Pensia de urmas se mentine si in plus de actualele prevederi, apare o noua prestatie, si anume ajutorul pentru sotul supravietuitor, care va primi 25% din pensia sotului decedat. Acest ajutor va putea fi cumulat cu propria pensie. Se va mentine si optiunea actuala de a lua 50% din pensia sotului decedat, cu renuntarea la propria pensie.

Proiectul noii Legi a pensiilor se bazeaza pe mai multe principii fundamentale: contributivitate, adica plata in functie de contributie; egalitate, adica pensionari care au aceeasi vechime, dar care au iesit la pensie in momente diferite, primesc aceeasi suma de bani; solidaritate sociala, adica generatiile in activitate sustin, prin plata contributiilor lor, generatiile de pensionari si, in viitor, vor fi sustinute la randul lor; imprescriptibilitate, adica dreptul la pensie nu se poate prescrie.

„Proiectul de lege urmareste eliminarea inechitatilor din sistemul public de pensii, care au facut ca persoane care au lucrat acelasi numar de ani, in aceeasi profesie si au cotizat egal sa aiba pensii diferite. De asemenea, se elimina inechitatile din sistem dintre femei si barbati care au lucrat acelasi numar de ani, in aceleasi conditii si care au contribuit egal, dar care aveau pensii diferite. Prin actul normativ, pensiile in discutie se egalizeaza”, sustin oficialii ministerului amintit.