IORDACHE, LUI CHIRIAC: VA CREDETI ZEU GREC? VRETI SA TERMINATI AMFITEATRUL SPITALULUI JUDETEAN… LASATI-L DRACULUI, VARUITI SPITALUL, REPARATI SECTIILE!

Consilierul judetean Stefan Catalin Iordache (PND) este indignat ca se cheltuiesc o multime de bani publici pentru a se finaliza amfiteatrul Spitalului Judetean Braila, in conditiile in care, in opinia lui, acei bani ar putea fi mult mai bine folositi pentru a rezolva probleme mai urgente ale unitatii medicale amintite, care au un impact mult mai mare asupra pacientilor.

Iordache a facut aceste comentarii  in cadrul sedintei CJ Braila de ieri, in care s-a discutat un proiect de hotarare privind aprobarea Devizului general actualizat pentru obiectivul amintit. Mai exact, era vorba despre aprobarea unei sume de 1.278.495 lei cu TVA, pentru finalizarea investitiei “amfiteatru si spatii anexe”, din care contributia CJ este de 97% (1.246.060 lei cu TVA), iar contributia spitalului este de 3% (32.435 lei cu TVA).

PND-istul i-a spus presedintelui CJ Braila, Iulian Chiriac (PSD): “Aveti vreo chestie, va credeti zeu grec, ceva? Vreti sa terminati amfiteatrul… Lasati-l dracului, varuiti spitalul, reparati sectiile, lasati-l dracului de amfiteatru, ca ati innebunit pamantul cu amfiteatrul asta!

La ce va trebuie, domnule, amfiteatrul ala, foloseste la ceva?! Tot spitalul este o mizerie, ca ati ras de mine ca am varuit nu stiu ce sectie, dar ati dus-o pe doamna ministru al Sanatatii fix in sectia aia. De ce bagati bani in gaura aia neagra in care nu sta nimeni si nu reparati spitalul?”.

“Si care e propunerea dvs, s-o demolam?”, a replicat Chiriac.

“Nu s-o demolati, conservati-o in forma in care  se afla si faceti lucrarile la spital! De ce va inchinati?”

“Ca sa va explic ca nu putem sa lasam acea cladire pe care am mostenit-o cand am venit eu presedinte si trebuie sa-i dam o utilitate, chiar daca ea se numeste <<amfiteatru>>. Asa este denumirea proiectului. Trebuie sa mergem mai departe, pentru a o finaliza”.

“Poate vreti sa faceti altceva si nu inteleg eu…”

“Pai nu stiu, poate gasim o alta destinatie…”

“Ce?”

“Nu stiu, domnule consilier, o sa facem o sectie, o sa facem altceva, dar trebuie terminata si finalizata acea investitie care e mostenita. Am facut o expertiza ca s-o aducem acolo unde trebuie, s-o terminam”.

In documentatia prezentata consilierilor, se precizeaza ca “lucrarile executate pana la aceasta data sunt executate corespunzator, iar finalizarea este absolut necesara pentru a se evita degradarea acestora si pentru punerea in functiune a cladirii”.

Proiectul respectiv a fost aprobat, in urma votului consilierilor.

Precizam ca in luna februarie a acestui an, CJ a cheltuit 412.471 lei (peste 4 miliarde lei vechi) pentru a racorda la utilitati amfiteatrul.

Amintim, de asemenea, ca investitia amintita a fost inceputa de fostul presedinte CJ Gheorghe Bunea Stancu (PSD), care visa la un amfiteatru dotat cu aparatura care sa permita transmiterea de imagini in direct din salile de operatie, oferind studentilor Facultatii de Medicina, lectorilor sau delegatiilor de medici straini posibilitatea sa asiste la operatii de maxima complexitate, fara sa fie prezenti in blocul operator. Amfiteatrul urma sa fie dotat, de asemenea, cu cabine de traducere simultana, cu transmiterea traducerii la casca wireless si ar fi trebuit sa fie folosit si pentru congrese in domeniul Sanatatii.

Contractul finantat din bugetul CJ a fost incheiat cu firma „Garafitti Construct” Braila si se ridica la 1.334.879 lei, inclusiv TVA (13.348.790.000 lei vechi). Lucrarile ar fi trebuit finalizate pana in iulie 2016, conform contractului, insa nu a fost posibil, dat fiind ca in proiect nu au fost prevazute si utilitatile necesare. In lipsa instalatiilor de apa rece si a retelei de canalizare, a instalatiilor de curenti tari si slabi si a retelei de gaze naturale pentru alimentarea centralelor termice, nu s-au putut face testarile si punerea in functiune a echipamentelor, asa ca proiectul s-a blocat.

In 2017, presedintele CJ Braila, Iulian Chiriac, declara ca amfiteatrul de 120 de locuri al lui Bunea Stancu va fi folosit ca sala de sedinte – unde se vor tine, printre altele, rapoartele de garda -, precum si ca sala de festivitati.

Pentru aceasta sala de sedinte se cheltuiesc milioane de lei, fara numar, fara numar.