MINISTRUL BUDAI: EXODUL FORTEI DE MUNCA A SCAZUT EXTREM DE MULT, DE CAND AM IMPLEMENTAT LEGEA SALARIZARII SI AM TRIPLAT, IN UNELE LOCURI, SALARIILE MEDICILOR

Ministrul Muncii, Marius Constantin Budai (PSD), este multumit de efectul masurilor luate de Guvern pentru stoparea exodului fortei de munca si a facut referire astazi, la Braila, la domeniul medical si cel al constructiilor. Budai a declarat exodul fortei de munca n-o sa fie niciodata oprit complet, indiferent cat s-ar mari salariile in Romania, pentru ca exista o mobilitate fireasca in acest domeniu: “Trebuie sa fim liberi sa muncim, sa traim unde vrem noi. Insa exodul fortei de munca a scazut foarte mult, extrem de mult, de cand am implementat legea salarizarii si am triplat, practic, in unele locuri, salariile medicilor. Din contra, au inceput sa revina acasa…

Mai mult decat atat, stiti ca am declarat domeniul constructiilor un domeniu prioritar si avem date ca deja oameni din Italia si Spania se intorc acasa; deja cei din Germania se plang ca nu mai au zilieri in agricultura – nu mai vin romani acolo -, deja avem 4 loturi a cate 25 de persoane si 2 loturi a cate 50 de persoane care si-ar fi dorit sa plece in straintate, dar dupa aparitia Ordonantei 114 si au renuntat sa mai plece din tara. Cifra asta de 200 de persoane care n-au mai plecat poate fi sau nu fi o cifra importanta, dar pentru mine este foarte importanta – asta dovedeste ca ceea ce am gandit, ceea ce am pus in practica, incepe sa produca efecte”.

Cat priveste faptul ca unii dintre patronii firmelor de constructii se plang ca nu pot asigura salariul minim de 3000 lei pentru angajatii lor, Budai a comentat: “Este una dintre masurile pe care le-am discutat foarte mult cu patronatele si cu sindicatele din constructii. Sigur ca nicio masura nu este perfecta, e perfectibila, dar e una dintre masurile care vin la solicitarea lor”.

Ministrul a mai precizat ca au existat solicitari pentru a se lua masuri similare (de majorare a salariului minim) si in alte domenii, iar acestea vor fi analizate si se va lua o decizie.