MINISTRUL OPREA: SUSTINEM INTERNATIONALIZAREA COMPANIILOR ROMANESTI; AM AJUNS LA MATURITATEA LA CARE PUTEM SA FIM PREZENTI SI PE ALTE PIETE, IN AFARA DE CEA ROMANEASCA

“Din punctul de vedere al politicilor publice pe care le gestioneaza Ministerul Mediului de afaceri, Comertului si Antreprenoriatului, ne descurcam foarte bine la capitolul  stabilitate legislativa si predictibilitate” – este ceea ce a declarat astazi, la Braila, ministrul Radu Oprea. El a prezentat si cateva  argumente in acest sens: “ In primul rand, simplificam, ca urmare a dialogului cu mediul de afaceri, astfel incat ceea ce aflam din partea mediului de afaceri sa fie si transpus in lege. Am revizuit Legea francizei, este o propunere, acum suntem in curs de revizuire a Legii incubatoarelor de afaceri, Legea prevenirii este o realitate si eu cred ca este cel mai important semnal pe care Guvernul Romaniei si PSD-ul l-a dat, in ideea de reechilibrare a acestei relatii intre antreprenor si stat.

Internationalizarea companiilor este o alta dimensiune la care noi tinem foarte mult, este in programul de guvernare, dar aici cred ca putem sa facem foarte multe lucruri impreuna. Am prezentat cele doua programe prin care sustinem regionalizarea, internationalizarea companiilor romanesti, pentru ca deja avem 30 de ani de cand suntem pe piata, am ajuns la acea maturitate la care putem sa fim prezenti si pe alte piete, in afara de cea romaneasca”.

Ministrul a mai spus ca in discutiile de astazi cu antreprenorii de la Braila, cei prezenti au apreciat Ordonanta 114, care stabileste un salariu minim de 3000 lei in domeniul constructiilor, pentru ca in acest fel, nu mai pleaca atat de multi romani sa lucreze in strainatate, in domeniul amintit.

Intrebat daca nu s-a plans niciun constructor ca din punct de vedere financiar, nu poate sa sustina aceste majorari salariale, Oprea a raspuns: “Este o tema care apare in discutii, insa aici este o fractura logica si antreprenorii, urmare a dialogului, inteleg intotdeauna lucrul acesta. Pentru ca primul lucru de care se plang este lipsa fortei de munca. Forta de munca nu poate fi stabilizata daca nu-i platim corect pe cei care lucreaza. In acelasi timp, n-o spunem noi, ci o spun datele statistice, OECD a venit cu un studiu in care arata ca productivitatea pe locuitor raportata la PIB in Romania este cea mai mare din lume. N-o spunem noi, o spun organizatiile mondiale. Si intr-adevar, productivitatea orara a crescut in Romania si sustine cresterea salariului minim”.