MINISTRUL TEODOROVICI: ASTAZI SE VA DEPUNE LA BRUXELLES CEREREA DE FINANTARE PENTRU PROIECTUL PODULUI DE LA BRAILA

Astazi se va depune la Bruxelles cererea de finantare pentru proiectul pod suspendat peste Dunare – este anuntul pe care l-a facut aseara, la Braila, ministrul Finantelor Publice, Eugen Orlando Teodorovici, ministru interimar al Fondurilor Europene. Teodorovici a vizitat santierul podului, unde a discutat cu reprezentantii constructorului, care au declarat ca podul va fi finalizat in august 2022.

“Proiectul este foarte bine facut. Chiar am avut si astazi (ieri – n.r.) o ultima discutie cu echipa tehnica – stiti, expertii straini care lucreaza la echipa Jaspers. Au spus ca sunt ultimele detalii facute asa cum a cerut Comisia Europeana. Acum, sa spunem asa, mingea este in gradina Comisiei Europene. Sper ca si colega noastra, doamna comisar Cretu (comisarul european Corina Cretu – n.r.) sa stea mai mult pe la Bruxelles pana cand va pleca din functia de comisar si cu sprijinul echipei de la Comisie, sa avem un accept cat mai repede pe acest obiectiv foarte important, astfel incat pentru ce cheltuim din bugetul de stat – si deja ati vazut ca s-au facut plati -, sa putem cere rambursari la Comisie in timpul acestui an. De asta am spus ca ma bucur foarte mult, ca ministru al Fondurilor Europene interimar, astazi, pentru ca in 2014 am avut placerea, onoarea si am luat decizia de a aproba in acordul de parteneriat finantarea acestui pod – cu intreaga echipa guvernamentala de la acea vreme, trebuie sa spunem si asta, ca asa este corect -, dar iata ca pot sa si trimit la Comisie cererea de finantare.

Pentru acest obiectiv s-au cheltuit deja putin peste 100 milioane lei, dar avansul pe care noi l-am prevazut deja in bugetul de anul acesta este de peste 300 milioane lei. Cum am spus, la finalul lunii iunie, cand ei isi prezinta garantia, noi platim avansul deja prevazut in buget pe 2019. Asa ca eu zic ca dincolo de speculatiile de ordin politic – pentru ca din pacate, tot timpul in Romania acest lucru se intampla foarte des, nejustificat -, cei care se vor bucura de acest foarte important proiect sunt romanii din Braila, Galati, Tulcea, Constanta, intreaga regiune si intreaga tara”, a precizat ministrul Teodorovici.