NITA: FERMIERII ROMANI AU FOST SPRIJINITI PRIN FONDURILE EUROPENE, DAR SI PRIN MASURILE LUATE IN GUVERNAREA PSD

Deputatul brailean Nita Nicu (PSD) declara ca la nivel national, agricultura  „a facut pasi majori spre modernizare”, ca urmare a investitiilor din sectorul amintit, ce ”au generat o performanta spectaculoasa”. Nita mai spune ca fermierii romani au fost sprijiniti atat prin fondurile europene, precum si prin masurile luate in guvernarea PSD: „Agricultura este una dintre cele mai importante ramuri ale unei economii. N-o spun eu, ci o arata chiar istoria. Din cele mai vechi timpuri, lucrarea pamantului a fost vitala si a reprezentat indeletnicirea de baza a oamenilor si continua sa ramana si in ziua de azi un domeniu vital. Este sursa de hrana, un furnizor important de materie prima pentru industrie, dar si o insemnata piata de desfacere pentru productie.

Romania are a sasea cea mai mare suprafata agricola utilizata dintre tarile Uniunii Europene. De altfel, investitiile majore din sectorul agricol au generat o performanta spectaculoasa, iar agricultura romaneasca a facut pasi majori spre modernizare.

Conform datelor, in agricultura romaneasca activeaza in prezent aproximativ 12.700 de companii specializate in cultivarea plantelor. Cu cresterea animalelor se ocupa peste 3.200 de firme, iar in sectorul activitatilor agricole mixte activeaza 1.272 de companii. Sectorul agricol este, asadar, un sector primordial, in care ne propunem in continuare sa derulam proiecte, dar mai ales sa-i sprijinim pe agricultori.

Un sprijin real pentru fermierii nostri il reprezinta fondurile europene. De altfel, Romania acorda o atentie deosebita stimularii investitiilor si atragerii de fonduri europene pentru agricultura. Beneficiarii platilor sunt fermierii, procesatorii, antreprenorii, si autoritatile publice locale din Romania. Acestia realizeaza proiecte ambitioase, cu impact economic pozitiv, pe termen lung, proiecte care contribuie la dezvoltarea tarii noastre.

Pentru perioada de programare 2014-2020, Romania gestioneaza o alocare din Fondul European Agricol de Dezvoltare Rurala de 8,1 miliarde de euro. Tara noastra se afla pe locul 6 in Uniunea Europeana dupa Italia, Franta, Germania, Polonia si Spania. Din punctul de vedere al nivelului platilor efectuate catre beneficiarii FEADR, Romania ocupa insa locul 2 in Uniunea Europeana, dupa Franta si locul 1, daca ne referim la gradul de absorbtie pentru nivelul anului 2019, cand a fost inregistrata o crestere de 36,2% fata de aceeasi perioada a anului 2016.

Daca este sa ne referim la cifrele din acest an, suma totala alocata Romaniei pentru platile pe suprafata din Fondul European de Garantare Agricola este de 1,94 de miliarde de euro. De altfel, fermierii romani au depus, pana in prezent, 397.061 de cereri unice de plata pentru o suprafata de 1,64 milioane hectare, in cadrul Campaniei aferente anului 2019. Facand o comparatie cu anul trecut, acum s-au depus cu 23.000 mai multe cereri si au fost solicitate plati in plus pentru peste 500 de mii hectare.

Datorita acestor fonduri europene care ajung la fermierii nostri, exploatatiile agricole se modernizeaza, tinerele generatii sunt incurajate  sa aleaga agricultura, se dezvolta infrastructura rurala, se diversifica economia rurala, se incurajeaza dezvoltarea tarii.

Pe langa acordarea acestor fonduri europene, fermierii romani au fost sprijiniti de guvernul PSD si prin alte masuri. In doi ani de guvernare, suprafata irigata a tarii a crescut de patru ori si a ajuns la 1,4 milioane de hectare, dupa ce s-au facut investitii intr-un program de anvergura in care s-a alocat peste 1 miliard de euro, pana in 2020. De asemenea, s-a asigurat gratuit apa pentru irigatii pentru fermierii romani, pe o retea de canale extinsa, care depaseste 1.700 km.

Romania a devenit astfel prima din Europa la productia de porumb si floarea soarelui si a realizat productii cu totul remarcabile la alte culturi agricole. In continuare, Partidul Social Democrat va lua masurile cele mai bune, in asa fel incat agricultura Romaniei sa fie una din cele mai prospere”.