PONTA: CAND ACCESEZI FONDURI EUROPENE TREBUIE SA FACI LICITATIILE PE BUNE; LA PARTENERIATUL PUBLIC – PRIVAT SE POT FACE ARANJAMENTE, CA NU VINE SA TE CONTROLEZE OLAF

Presedintele Pro Romania, Victor Ponta, a declarat astazi la Braila ca in opinia sa, Guvernul evita sa apeleze la finantarea europeana pentru proiectele mari de infrastructura pentru ca in aceste conditii licitatiile trebuie facute „pe bune” si nu sunt posibile aranjamentele financiare de culise. Ponta – aflat astazi in vizita electorala in judetul nostru, impreuna cu un alt candidat al Pro Romania, Corina Cretu – a explicat ca dupa ce s-a descoperit ca in Teleorman, kilometrul facut cu fonduri europene e mai scurt decat kilometrul clasic,   PSD-istii se tem de OLAF (Oficiul European Anti-Frauda) si prefera sa finanteze investitiile mari din alte surse, ca sa nu fie controlati de nimeni: “Din pacate, nu exista nicio alta explicatie; nu exista explicatia ca nu stiu sa acceseze fonduri. La nivelul doi sunt aceleasi  echipe cu care am facut absorbtie de 95%, nu e vorba ca nu stiu. In al doilea rand, nu poti sa spui ca la Bruxelles nu vor sa te ajute. I-a ajutat Corina (Corina Cretu, comisar european – n.r.) poate mai mult decat ar fi putut in mod normal. Dupa ce o sa plece Corina si o sa vina un comisar din Finlanda, atunci sa vedeti ce inseamna sa nu te ajute Bruxelles-ul…

Deci nu vad o alta explicatie decat aceea ca dupa povestea cu Teldrum SA, cu cele 32 de milioane, cu OLAF, nu mai vor sa mai ia finantari europene, ca ii prind astia, daca le fura. Doi, ca nu poti sa faci din fonduri europene kilometrul de 900 de metri, ca in Teleorman. Si trei, ca intr-adevar, la fonduri europene trebuie sa faci licitatiile pe bune, nu poate sa castige firma pe care o vrea Valcov. In schimb, la parteneriatul public – privat se pot face lucrurile astea, ca nu vine sa te controleze OLAF-ul, iar DNA oricum nu mai exista. Si nici nu verifica nimeni cati metri are kilometrul, ca s-a inventat chestia asta in Teleorman: kilometrul mai mic. Din pacate, nu exista alta explicatie”.

Liderul Pro Romania a mai spus ca banii europeni “nu vin din cer sau din apa marii, vin din taxele si impozitele platite de nemti, de olandezi, de finlandezi, de cei care sunt contributori. Normal ca daca iti dau banii aia, vor sa vada ca nu-i furi”.

Precizam ca alaturi de Ponta si Cretu, pe lista candidatilor Pro Romania la alegerile europarlamentare figureaza si braileanul Mihai Tudose.