ASOCIATIA PESCARILOR SPORTIVI: AUTORITATILE SPUN CA S-A REZOLVAT PROBLEMA LEGATA DE POLUAREA CANALULUI DE LA CHISCANI; DE FAPT, PATA DE ULEI S-A EXTINS PE APROAPE TOATA SUPRAFATA CANALULUI

Asociatia Pescarilor Sportivi Braila a depus astazi la Prefectura o adresa prin care atrage atentia autoritatilor in legatura cu poluarea cu ulei a unei portiuni insemnate a canalului de aductiune al Termocentralei de la Chiscani – poluare care a avut loc in urma unui incident intamplat la inceputul acestei luni si care nu s-a rezolvat nici acum. Mai exact, este vorba despre un canal de aductiune al termocentralei Chiscani – care se varsa in Dunare – ce a fost poluat cu ulei provenit, se pare, de la un transformator al termocentralei.

In documentul respectiv, conducerea Asociatiei precizeaza ca “desi in presa au aparut unele informatii despre acest incident  si desi autoritatile au anuntat ca situatia este sub control si ca pata de ulei urmeaza a fi neutralizata, realitatea de la fata locului este cu totul alta astazi, 20 iunie.

Dupa cum se vede in fotografii, pata de ulei s-a extins pe aproape toata suprafata canalului, iar vegetatia de pe mal este impregnata cu ulei. In plus, in zona persista un miros specific, irespirabil. Deocamdata nu este clar care va fi impactul acestui accident ecologic asupra faunei si florei din perimetrul respectiv”.

In acest context, conducerea Asociatia Pescarilor Sportivi cere Prefecturii sa ii rapsunda la urmatoarele intrebari: “1. Care sunt rezultatele investigatiei cu privire la aparitia acestui incident si cine poarta responsabilitatea producerii lui? Au fost acordate sanctiuni cu privire la aceasta?

2.Ce demersuri au facut autoritatile responsabile pentru remedierea acestei situatii si de ce nici astazi, la doua saptamani de la incident, canalul nu a fost curatat integral? Ce autoritate este responsabila cu curatarea acestui canal?”.

Precizam ca la inceputul acestei luni, a fost semnalata o poluare cu ulei a canalului de aductiune din zona localitatii Chiscani, iar potrivit primarului Brailei, Marian Dragomir, situatia a fost atat de grava, incat s-a discutat chiar despre intreruperea furnizarii apei potabile in municipiu. Edilul a precizat insa ca pana la urma, s-a putut interveni suficient de prompt, pentru ca uleiul sa fie neutralizat si sa nu mai fie nevoie de o astfel de masura radicala. Dragomir a mai spus, la finele saptamanii trecute, ca situatia a fost, in principiu, rezolvata.