CHIRIAC: CHIAR DACA EU IMI DORESC SA LAS CA CENTRUL POARTA CETATII SA FIE FOLOSIT GRATUIT, LEGEA NU IMI PERMITE. SPATIILE RESPECTIVE VOR FI FOLOSITE PE BAZA UNUI CONTRACT DE INCHIRIERE

Presedintele CJ Braila, Iulian Chiriac, declara ca cel mai probabil, din toamna, spatiile din Centrul Multicultural si de Recreere Poarta Cetatii Braila vor putea fi folosite doar pe baza de contract inchiriere, si nu gratuit, ca pana acum. Chiriac a comentat intr-o postare facuta pe o retea de socializare ca timp de de 5 ani, Centrul a fost folosit cu titlu gratuit pentru organizarea diferitelor evenimente pentru ca asa prevedea contractul in baza caruia cele doua imobile au fost reabilitate cu fonduri europene. Seful judetului a precizat ca termenul amintit a expirat, asa incat de acum inainte, spatiile vor fi inchiriate: “Pentru ca am tot fost intrebat de mai multe persoane despre ce se intampla la Centrul Multicultural si de Recreere Poarta Cetatii Braila – mai exact, cladirile nr. 27-29 de pe strada Ana Aslan -, va las mai jos cateva informatii corecte!
Asadar, cladirea a fost reabilitata cu fonduri externe nerambursabile. Regula dupa reabilitarea cu bani europeni este in felul urmator: timp de 5 ani dupa reabilitare, proiectul este monitorizat de catre Organismul Intermediar – ADR S-E. In aceasta perioada nu s-au perceput tarife, cladirea fiind utilizata strict pentru desfasurarea activitatilor culturale GRATUIT.

In cei 5 ani de monitorizare nu s-a platit nicio taxa, pentru ca, conform proiectului, Consiliul Judetean si-a asumat intretinerea cladirii.
Avand in vedere expirarea perioadei de monitorizare, conform legislatiei in vigoare, bunurile apartinand domeniului public al judetului pot fi inchiriate in vederea administrarii si utilizarii eficiente a acestora. Sumele incasate din inchirierea bunurilor apartinand domeniului public al judetului sunt venituri la bugetului local al judetului, asigurand o parte din cheltuielile curente pentru intretinerea acestora.
Asta spune legea, asta spun regulile proiectului; chiar daca eu, personal, imi doresc sa las cladirea <<la liber>>, legea nu imi permite. Cladirea va fi folosita in baza unui contract de inchiriere, cu un tarif stabilit.
Tarifele sunt stabilite printr-o hotarare de Consiliu Judetean. Inainte de aprobare, hotararea va fi afisata in transparenta decizionala (legea 52/2003 – o gasiti pe site-ul Consiliului Judetean la sectiunea transparenta decizionala, hotarare ce va fi publica 30 de zile, timp in care oricine o poate studia si eventual, poate depune la sediul CJ Braila propuneri argumentate) urmand sa fie supusa aprobarii in sedinta ordinara cel mai probabil din luna august.
Centrul NU ESTE INCHIS si nici nu se va inchide. Insa astea sunt regulile. Consiliul Judetean este obligat sa perceapa tarife pentru aceasta cladire si are voie, daca prin aceste tarife nu se acopera cheltuielile cu intretinerea, sa aloce sume de bani pentru acoperirea cheltuielilor cu intretinerea!!”.