CHIRIAC: E COMPLICAT SA CONCEDIEM MEDICII CU UN COMPORTAMENT NECORESPUNZATOR. CE PUNEM IN LOC? LA ASISTENTE E MULT MAI SIMPLU SA INLOCUIM PERSONAJELE CARE NU CORESPUND

Presedintele Consiliului Judetean Braila, Iulian Chiriac, este de parere ca marea problema la Spitalul Judetean este atitudinea unora dintre angajati – fie ei medici sau asistente – fata de pacienti. Chiriac spune ca in spitalul amintit exista personal dedicat meseriei, insa exista si angajati care trateaza bolnavii intr-un mod care nu poate fi tolerat.

Seful judetului spune insa ca atunci cand este vorba despre medici, este inca deficit mare si de aceea, nu prea ii da mana conducerii Spitalului Judetean sa fie foarte severa cu acei doctori care au un comportament necorespunzator: “Deficitul medicilor de cand am venit eu in Braila, ca si presedinte CJ, a fost de 100. Cu actuala conducere am reusit sa aducem 20 de medici tineri in Spitalul Judetean. Si vom mai scoate in continuare (la concurs – n.r) posturi de medici, astfel incat sa acoperim toate specialitatile si in primul rand la UPU, ca acolo este gura de foc a spitalului, sa aducem cat mai multi medici. Chiar zilele trecute a mai venit un medic la UPU.

Marea problema a Spitalului Judetean este atitudinea personalului medical fata de pacienti. Sunt anumiti oameni cu dedicatie – si medici, si asistente -, care isi fac treaba, dar va spun, exista unii care intr-adevar trebuie dati afara, care nu-si fac treaba si trebuie sa raspunda in momentul in care gresesc. Vrem sa avem si motivele de a fi dati acesti oameni afara”.

Atentionat de ziaristi ca “reutilizarea materialelor sanitare de unica folosinta” – lucru constatat in luna martie de echipa de control de la DSP Galati, si care a fost unul dintre motivele pentru care au fost amendati asistentii sefi ai sectiilor ATI si bloc operator -, este o chestiune foarte grava, Chiriac a raspuns: “O sa vorbesc cu doamna manager sa aflu daca si-a platit amenda, daca a fost o comisie disciplinara, ce s-a intamplat cu acele persoane si o sa vedem care sunt consecintele, eventual si schimbarea lor, daca nu si desfacerea contractului de munca”.

Pe de alta parte, Chiriac a precizat astazi ca a constatat personal ca unii angajati ai spitalului ies la fumat, in curte, in timpul programului: “Mie mi s-a intamplat personal sa gasesc anumite persoane in timpul serviciului fumand afara si ma intreba pe mine cine sunt eu, necunoscandu-ma… L-am intrebat: <<Buna ziua, sunteti in timpul programului, ati iesit la o tigare? Aveti ecuson? Cu cine vorbesc?>> si am avut un raspuns foarte frumos, foarte pertinent: <<Dar dvs cine sunteti?>>. <<Presedintele Consiliului Judetean>> In momentul doi a inghitit tigara, a rupt usa si mai gaseste-l…

Dar nu trebuie sa vina de la mine (rezolvarea acestor probleme – n.r.); trebuie sa vina de la fiecare cetatean, de la sefii lor ierarhici, ca acolo avem o problema. Si va spun ca e destul de complicat de facut acest lucru, dar incet, incet, putem sa schimbam mentalitatile fiecaruia.

Sunt si anumite consecinte, cand e vorba de dat afara: dam doi-trei medici afara si ce punem in loc? La asistente e mult mai simplu, ca putem organiza un concurs si inlocui personajele care nu corespund”.

Presedintele CJ sustine insa ca dincolo de micile sau mai marile probleme de la Spitalul Judetean, proiectul pe care il are el pentru aceasta unitate medicala este unul sanatos: “Poate ca sunt blamat, poate ca cateodata sunt neinteles, dar va spun ca acest proiect este un proiect sanatos si ma voi tine de el – cu sau fara anumite persoane”.