CHIRIAC: PROBLEMELE DEPISTATE DE DSP GALATI LA SPITALUL JUDETEAN BRAILA NU ERAU DIN LUNA MARTIE, ERAU DE MAI MULT TIMP

Problemele depistate de Directia de Sanatate Publica Galati la Spitalul Judetean Braila nu sunt de cand a venit manager Delia Rasnoveanu (PSD), sunt de cand s-a construit spitalul, asa ca nu i se poate reprosa acesteia ca nu s-au rezolvat. De ce nu le-au rezolvat liberalii, in anii trecuti, cand aveau un vicepresedinte la Consiliul Judetean, daca tot o fac acum pe indignatii? Daca nu le-au rezolvat ei acum cativa ani, de ce ii reproseaza actulului manager al spitalului ca nu le-a rezolvat? Si degeaba ii cer liberalii ministrului Sanatatii sa o demita pe Delia Rasnoveanu, fiindca nu ministrul are competenta legala sa faca asta, ci conducerea Consiliului Judetean.

Cam asta este, in esenta, raspunsul presedintelui CJ Braila, Iulian Chiriac (PSD), la informatiile date publicitatii de deputatul PNL Vasile Varga cu privire la rezultatele ingrijoratoare ale unui recent control facut de DSP Galati la Spitalul Judetean Braila, precum si la solicitarea publica facuta de parlamentarul liberal privind demiterea managerului Rasnoveanu.

Amintim, pe scurt, cateva dintre constatarile celor care au facut controlul la Spitalul Judetean Braila:* toate incaperile de la UPU sunt insalubre, cu pereti, linoleum si usi degradate; * in salonul de spitalizare de zi, in Sectia de balneologie sau in sala de gips de la Ortopedie Infantila, medicii si asistentii sunt nevoiti sa isi defasoare activitatea fara ca in aceste incaperi sa existe lavoare; * in sectiile din pavilioanele A si B, pavimentele sunt degradate si nu sunt acoperite cu materiale lavabile si usor de dezinfectat, asa cum prevede legea, tamplariile si peretii sunt deteriorati, iar la toalete faianta este cazuta; * in sectiile din cele doua pavilioane amintite nu se asigura un numar corespunzator de grupuri sanitare si de dusuri pentru pacienti; * la sectia chirurgie a fost depistata prezenta germenilor hemolitici si a fungilor; la ATI si Blocul Operator se reutilizau materiale sanitare de unica folosinta.

Potrivit presedintelui CJ, la Spitalul Judetean aceste probleme sunt de ani de zile, asa incat este deplasat din partea noastra sa avem pretentia ca in cei doi ani de cand Delia Rasnoveanu conduce aceasta unitate sa se schimbe ceva in bine. Chiriac ne asigura insa ca la un moment dat, in viitor, cand proiectul de management al Deliei Rasnoveanu se va realiza, Spitalul Judetean o sa arate foarte bine.

Seful judetului a precizat ca desi nu se vede nimic,  chiar se lucreaza in acest sens si a dat cateva detalii cu privire la modul in care urmeaza sa fie rezolvate (la un moment dat, in viitor) problemele semnalate de DSP Galati: ”Problemele astea nu erau din luna martie, erau de mai mult timp si va aduceti aminte ca eu chiar le-am sugerat ca aceste infectii nosocomiale sa nu mai fi ascunse sub pres si sa fie date si actionat in mod corespunzator. Din anul 2018, v-am adus aminte planul nostru de reabilitare a spitalului. Toate aceste planuri, inglobate, vor duce la un spital in conditii normale – ceea ce ne lipseste.

M-am uitat si eu pe raportul DSP si sunt stabilite 7 masuri. Intr-adevar, lucrurile nu sunt corespunzatoare, s-au dat si sanctiuni – ceea ce ma bucura, pentru ca au fost sanctionati oamenii care trebuiau sa verifice lucrul acela, nu neaparat managerul, pentru ca fiecare trebuie sa-si faca treaba pe fisa postului -, dar multe dintre ele sunt remediate sau in curs de remediere”.

Presedintele Consiliului Judetean a explicat ca in ceea ce priveste dotarea unitatii de transfuzii sanguine cu frigidere omologate, ”cred ca este al doilea an cand am cerut, impreuna cu managerul, fiecarui sef de sectie, ce-si doresc, pentru ca activitatea in fiecare sectie sa se desfasoare in mod corespunzator. Au scris catre manager, am facut lista de investitii, am trimis-o la minister, este aprobata, banii sunt in cont, urmeaza procedura de achizitie. Sunt aproape 2 milioane de euro”.

Cat despre neregulile depistate la UPU, Chiriac a comentat: “Stiam de UPU ca trebuie renovata si intotdeauna am fost criticati ca nu atragem fonduri europene. Sunt adeptul fondurilor europene si am gasit sursa de finantare. Noi am depus proiectul pe 13 aprilie 2018; de-abia pe 7 iunie 2019 am semnat contractul. Sunt buni banii europeni, intram in procedura de urgenta acum cu partea de proiectare si executie. Termenul de finalizare pentru acest proiect este foarte lung, dar noi o sa incercam ca atunci cand scoatem caietul de sarcini sa facem in asa fel, incat timpul sa fie comprimat si sa putem reabilita mai repede UPU”.