CONTROLUL FACUT DE DSP GALATI LA SPITALUL JUDETEAN BRAILA A CONSTATAT DEZASTRUL DIN UNITATEA MEDICALA AMINTITA

Deputatul liberal Vasile Varga a primit recent un raspuns oficial in legatura cu controlul realizat in luna martie de Directia de Sanatate Publica Galati la Spitalul Judetean Braila. Liberalii au aflat pe surse informatii legate de neregulile depistate in urma acelui control, insa nu au putut obtine date oficiale de la conducerea Spitalului Judetean si nici de la Consiliul Judetean, asa incat parlamentarul Vasile Varga (PNL) s-a adresat direct ministrului Sanatatii. In raspunsul primit – care este redactat de DSP Galati – se precizeaza ca in urma controlului facut la cele patru pavilioane ale Spitalului Judetean s-au depistat urmatoarele deficiente igienico-sanitare:

-Toate incaperile sectiei UPU sunt insalubre, cu pereti, linoleum si usi degradate, si nu se asigura apa calda curenta. Mentionam ca in timpul controlului au inceput lucrarile de varuire si reparare a peretilor.

– Salonul pentru adulti al sectiei de spitalizare de zi, cabinetul in care se efectueaza infiltratii al sectiei de recuperare, medicina fizica si balneologie, precum si sala de gips a sectiei de ortopedie infantila, nu sunt dotate cu lavoare.

– In sectiile din pavilionul A (neurologie, urologie, chirurgie generala, chirurgie plastica si reparatorie, medicala I, pediatrie I si II, cardiologie, ORL, oftalmologie) si din pavilionul B (hematologie, oncologie, chirurgie generala, ortopedie, ortopedie infantila, gastroenterologie, medicina intema si boli cronice ), pavimentele din toate incaperile si de pe coridoare sunt degradate, nefiind acoperite cu materiale lavabile si usor de dezinfectat, tamplaria usilor si ferestrelor este deteriorata, peretii sunt deteriorati, cu flise de faianta cazute.

De asemenea, in sectiile din cele doua pavilioane nu se asigura un numar corespunzator de grupuri sanitare si dusuri pentru pacienti.

In toate sectiile din pavilionul B depozitarea lenjeriei, a substantelor dezinfectante, a ustensilelor de curatenie, a deseurilor, se face in spatii improvizate.

– In sectiile chirurgie I si neurologie nu se asigura un numar suficient de frigidere pentru pacienti.

– Acoperisul pavilionului B este deteriorat, astfel incat in plafonul coridorului sectiei gastroenterologie se infiltreaza ape meteorica.

– Unitatea de transfuzie sanguina nu dispune de frigidere omologate pentru depozitarea produselor sanguine labile, centrifugi corespunzatoare, criotuburi pentru seroteca, pipete automate, genti omologate pentru transportul produselor sanguine labile.

Au fost recoltate 30 probe de salubritate, 20 de sterilitati si 10 probe de aeromicroflora din blocul operator si sectia chirurgie generala I din pavilionul A. O proba de apa sterile recoltata din blocul operator a fost necorespunzatoare, precum si 4 probe de aeromicroflora recoltate din sectia chirurgie, prin prezenta germenilor hemolitici si a fungilor”.

DSP Galati mai precizeaza in documentul respectiv ca pentru deficientele constatate s-au fonnulat urmatoarele recomandari si s-au luat urmatoarele masuri:

“1. Dotarea unitatii de transfuzie sanguina cu frigidere omologate pentru depozitareaproduselor sanguine, cu centrifugi corespunzatoare, genti omologate pentru transportul produselor sanguine, criotuburi pentru seroteca si pipete automate. Termen: 01.09.2019

2.Dotarea cu lavoare a salonului pentru adulti a sectiei spitalizare de zi, a cabinetului pentru infiltratii din sectia de recuperare, medicina fizica si balneologie, precum si a sectiei de ortopedie infantila. Termen: 30 de zile

3.Asigurarea apei calde curente in UPU si repararea instalatiilor sanitare. Termen: 01.06.2019

4.Efectuarea lucrarilor de amenajare a tuturor incaperilor din pavilioanele A si B, prin inlocuirea usilor si ferstrelor, acoperirea pavimentelor cu materiale lavabile si usor de dezinfectat si achizitionarea de mobilier nou. Termen: 31.12.2019

5.Achizitionarea de frigidere pentru pacienti in conformitate cu prevederile Ord.MS nr.914/2006 cu modificarile si completarile ulterioare. Termen: 01.07.2019

6.Inlocuirea sistemului de filtrare pentru prepararea apei sterile din blocul operator amplasat in pavilionul A. Termen: 31.12.2019

7.Reamenajarea sectiei UPU, asigurarea unui numar corespunzator de grupuri sanitare pentru pacienti in sectiile amplasate in pavilioanele A si B si construirea liftului de legatura dintre sectia ATI si spital. Termen: in conformitate cu termenele asumate in programul de conformare al autorizatiei sanitare de functionare.

Au fost sanctionati contraventional cu amenda in valoare de 1000 de lei asistentii sefi ai sectiilor ATI si bloc operator, pentru reutilizarea materialelor sanitare de unica folosinta si neasigurarea apei sterile intr-o sala de operatie a blocului operator.

A fost aplicata o sanctiune contraventionala cu amenda in valoare de 5000 de lei Spitalului Judetean de Urgenta Braila, pentru neefectuarea periodica sau dupa necesitate a lucrarilor de igienizare, de reconditionare si reparare a cladirilor unitatilor sanitare”.