DEPUTATUL IONITA INCEARCA SA AFLE CUM AU FOST CHELTUITI BANII COLECTATI PRIN “TAXA PE VICIU”

Deputatul brailean Antoneta Ionita (PNL) i-a solicitat  ministrului Sanatatii, Sorina Pintea, cateva raspunsuri cu privire la utilizarea unor sume din fondurile colectate sub forma “taxei pe viciu” pentru programe de preventie derulate de medicii de familie sau pentru sustinerea prin credite avantajoase, de tipul ”primul praxis”, a tinerilor specialisti care doresc sa intre in reteaua de medicina primara.

Nu este prima oara cand dr. Ionita solicita lamuriri unui ministru in legatura cu modul in care au fost cheltuiti banii din “taxa pe viciu”, insa pana acum, nu a primit un raspuns concret.

De aceasta data, liberala s-a adresat ministrului Sanatatii: “In cadrul activitatii mele parlamentare, am adresat o intrebare domnului Eugen Teodorovici, ministrul Finantelor Publice, prin care am dorit sa aflu cum sunt directionati banii din <<taxa pe viciu>> si daca acestia ar putea fi utilizati pentru programe de preventie derulate de medicii de familie sau pentru sustinerea prin credite avantajoase, de tipul <<primul praxis>>, a tinerilor specialisti care doresc sa intre in reteaua de medicina primara.

In raspunsul trimis, Ministerul Finantelor Publice si-a declinat orice competenta privind modul de utilizare a fondurilor incasate prin <<taxa pe viciu>> care, potrivit Legii nr. 95/2006, republicata, se constituie ca venituri proprii ale Ministerului Sanatatii si pot fi cheltuite in anumite scopuri.

In aceste conditii, va rog, doamna ministru, sa precizati:

*Ce fonduri au fost alocate din taxa pe viciu pentru programe de preventie derulate prin reteaua medicinei de familie sau daca aveti in vedere astfel de programe?

*Daca aveti in vedere sa alocati sume din ”taxa pe viciu” pentru sustinerea tinerilor care doresc sa intre in reteaua medicinei de familie pentru dotarea cabinetelor, stiut fiind faptul ca in acest moment, medicina primara nu este atractiva si criza de specialisti este tot mai serioasa?

*Care au fost in 2018 principalele capitole de cheltuieli spre care au fost directionati banii acumulati din taxa de viciu si care au fost sumele cheltuite?”.

Ministrul Sanatatii trebuie sa dea un raspuns in scris la aceasta interpelare.