DEPUTATUL IONITA: PACIENTII BRAILENI AU DREPTUL SA BENEFICIEZE DE SERVICII MEDICALE GRATUITE IN SISTEMUL PRIVAT

Deputatul Antoneta Ionita (PNL) sustine ca accesul brailenilor la servicii medicale gratuite in sistemul privat este ingradit la acest moment, motiv pentru care a solicitat Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS) sa remedieze situatia. Dr. Ionita a facut referire la un caz concret, cel al Complexul medical ”Venetia”, un spital privat destinat bolnavilor cronici, care are in dotare sectii de oncologie, geriatrie, medicina paliativa, precum si sectii de recuperare neurologica, ortopedie si recuperare respiratorie.

Deputatul precizeaza intr-un comunicat de presa ca acest complex este o investitie privata de peste 3 milioane de euro, la care pacientii braileni nu au, insa, acces decat contra cost, din cauza refuzurilor repetate ale Casei de Asigurari de Sanatate de a incheia contract de decontare a tuturor serviciilor medicale: ”In conditiile in care populatia municipiului si judetului Braila este imbatranita si are venituri medii nete sub 1.800 de lei, este evident ca exact persoanele care ar trebui sa beneficieze de servicii de recuperare si boli cronice nu au posibilitatea de a-si achita pachetele de tratament. Toata lumea stie ca Sectia de Oncologie a Spitalului Judetean de Urgenta Braila este supra-aglomerata, ca pacientii stau cate doi in pat, iar in acest timp, paturile din clinica privata, unde conditiile hoteliere si de tratament sunt de ultima generatie, raman nefolosite. Este inacceptabil ca in timp ce la clinica privata exista un laborator de imagistica dotat cu computer tomograf, in cazul defectarii computerului tomograf de la Spitalul Judetean Braila, pacientii sunt directionati si pusi pe drumuri catre spitalul din Galati, desi ar putea sa beneficieze de analize in orasul lor”.

Liberala declara ca brailenii platesc o contributie la bugetul Asigurarilor de Sanatate si ca atare, au dreptul sa beneficieze de servicii medicale moderne si de un tratament decent, mai ales ca centrul medical amintit dispune si de o baza de recuperare cu bazine de hidroterapie, kinetoterapie, aparatura electro-, magneto- si laser terapie:  ”Refuzul Casei de Sanatate de a deconta astfel de servicii medicale si catre cabinetele private ramane de neinteles, cat timp nevoia este evidenta, iar pretul platit de Casa de Asigurari pentru un anumit tip de serviciu este acelasi, indiferent ca vorbim despre un spital public sau despre unul privat. De aceea, am solicitat Casei Nationale de Asigurari de Sanatate sa explice care sunt motivele pentru care Clinica Venetia din Braila nu poate incheia un contract ce ar permite accesul pacientilor, gratuit, la serviciile sale medicale si ce masuri se vor lua pentru remedierea acestei situatii paradoxale”.