DR. IONITA: UN MEDIC FACE IN CURSUL ACTIVITATII SALE PESTE 2000 DE GARZI (ECHIVALENTUL A CIRCA 15 ANI DE MUNCA), CE NU SUNT CONSIDERATE VECHIME IN MUNCA

Parlamentarul brailean Antoneta Ionita (PNL), membru in Comisia pentru Sanatate si Familie a Camerei Deputatilor, face un nou apel la PSD, pentru deblocarea initiativei liberalilor privind pensionarea anticipata a medicilor.

Intr-un comunicat de presa, dr. Ionita mentioneaza cazul medicului care a murit recent in timp ce facea garda la un centru de permanenta din judetul Bihor si aminteste ca in ultimii ani circa 50 de doctori au decedat in garda sau din cauza suprasolicitarii: “Nu munca alaturi de pacient omoara prematur un medic in Romania, ci instabilitatea si lipsa de predictibilitate legislativa si fiscala, birocratia excesiva, presiunile de tot felul, dar si lipsa de respect si de recunoastere. Medicii, in special cei tineri, au preferat sa plece, iar cei care au ramas trebuie sa faca fata unui numar tot mai mare de garzi. Activitatea excesiva duce la aparitia sindromului de suprasolicitare, iar un medic epuizat este oricand pasibil sa greseasca un diagnostic sau sa prescrie un tratament nepotrivit.

In Romania, garzile medicilor nu sunt considerate vechime in munca, asa ca am initiat inca de anul trecut modificarea Legii 263/2010, privind sistemul unitar de pensii publice, astfel ca garzile medicilor sa fie luate in calculul pensiei. Potrivit calculelor realizate de asociatii profesionale, un medic efectueaza patru garzi pe luna si acumuleaza peste 2.000 de garzi in decursul activitatii. Aceasta echivaleaza cu aproximativ 15 ani de munca pe care autoritatile refuza sa ii ia in considerare. Modificarea legislativa ar permite ca medicii care au efectuat garzi sa beneficieze, la cerere, de pensionare anticipata, in cuantum direct proportional cu numarul de ore de garda efectuate, dar nu mai devreme de varsta de 57 de ani, femeile si de 60 de ani, barbatii.

Initiativa a intrat in dezbaterea Senatului unde, in ciuda avizelor favorabile ale mai multor comisii, a fost respinsa si a ajuns la Camera Deputatilor in luna martie 2019. De atunci, s-a pierdut prin sertare, desi doua comisii au dat deja avizul favorabil. De aceea, fac apel la domnii deputati Sorin Lazar, presedinte al Comisiei pentru buget, finante si banci, Florin Buicu, presedinte al Comisiei pentru sanatate si familie, Florin Halici, presedintele Comisiei juridice, sa ia in dezbaterea comisiilor acest proiect de act normativ si sa avizeze favorabil, iar Comisia pentru munca si protectie sociala condusa de Adrian Solomon, care este comisie raportoare, sa sustina modificarea legislativa.

Fac apel la toti colegii deputati sa trateze demersul cu responsabilitate fata de miile de medici romani care asteapta o reparatie si sa deblocam dezbaterea. Solicit premierului Viorica Dancila, ministrului Sanatatii, Sorina Pintea si ministrului Muncii, Marius Budai sa se implice in acest demers, astfel incat initiativa sa devina o prioritate pentru majoritatea parlamentara. Orice tergiversare poate duce cu gandul ca medicii decedati in garda sunt victime ale cinismului si nepasarii PSD”.