IONITA: IN 10 ANI VOM VEDEA CUM IPOCRIZIA SI INCOMPETENTA ACTUALILOR GUVERNANTI AU DISTRUS MEDICINA PRIMARA SI AU LASAT ROMANII FARA MEDICI DE FAMILIE

Deputatul brailean Antoneta Ionita (PNL) acuza guvernantii ca trateaza in batjocura medicina de familie si ca au creat „o discrepanta uriasa intre salariul unui medic care lucreaza la stat si cel al unui medic de familie”. Mai exact, spune Ionita – care este ea insasi medic de familie -, salariul unui medic dintr-un spital public este in prezent egal cu veniturile unui medic de familie, insa acesta trebuie sa plateasca toate cheltuielile de intretinere a cabinetului, consumabilele, utilitatile, salariul asistentei, taxele si impozitele.

Intr-un comunicat dat publicitatii, parlamentarul PNL comenteaza: „Medicina de familie, pe care orice sistem public de sanatate eficient o pune la baza constructiei sale si o trateaza cu respect, continua sa fie batjocorita in Romania, iar efectele sunt unele pe termen lung. Cei peste 11.000 de medici de familie romani se confrunta cu o adevarata bataie de joc la adresa lor: in timp ce media europeana a alocarilor bugetare catre medicina de familie este de 10-13%, in Romania aceasta nu depaseste 6%.

In ciuda numeroaselor promisiuni, veniturile medicilor de familie sunt plafonate si de mai bine de un an, exista o discrepanta uriasa intre salariul unui medic care lucreaza la stat si cel al unui medic de familie. Salariul unui medic dintr-un spital public este astazi egal cu veniturile unui medic de familie, din care acesta din urma trebuie sa suporte cheltuielile de intretinere a cabinetului, plata materialelor de curatenie si a altor consumabile, utilitatile, salariul asistentei, taxele si impozitele.

Medicinei primare, tratata de guvernanti la categoria ”si altele”, i s-a promis repararea inechitatii, in anul 2019, prin semnarea unui nou contract-cadru si alocarea unui buget crescut fata de 2018. Suntem la jumatatea anului si contractul-cadru nu este nici acum semnat. Medicii de familie nu au beneficiat de niciun fel de majorare! Doar de bataia de joc si de promisiunile de la ministere si de la Casa Nationala de Asigurari Sociale de Sanatate! O Casa de Sanatate care a tot amanat, de trei ori numai in ultimul an, semnarea contractului-cadru cu medicii de familie!

Majoritatea PSD a promis in programul de guvernare ca pentru a creste veniturile medicilor, va decide neimpozitarea acestora. Evident, o masura care nu s-a luat nici astazi! Majoritatea PSD a promis ca va sustine printr-un program de credite avantajoase investitiile in cabinetele medicilor de familie tineri, care vor sa intre in sistem. Rezultatul este acelasi: niciun leu alocat, niciun program demarat!

Efectele acestei imense iresponsabilitati si sfidari le resimtim astazi, dar le vom vedea cel mai bine maine. Medicina de familie a devenit o specialitate neatractiva. Medicii tineri pleaca in strainatate sau din sistem. Peste 14.000 de medici si 28.000 de asistenti medicali au emigrat in perioada 2009-2015.  Peste 500 de comunitati, in special rurale, nu au medic. Ceea ce se intampla nu este o joaca. Criza medicilor de familie se va agrava. Media de varsta a acestora este, astazi, in jur de 55 de ani, iar cand se vor pensiona, nu va avea cine sa le ia locul. In zece ani, vom vedea cum ipocrizia si incompetenta actualilor guvernanti, care sustin ca pun pacientul in centrul sistemului de sanatate, au distrus medicina primara si au lasat romanii fara medici de familie!”.