NITA: NU PREA MAI SUNT TINERI INTERESATI SA LUCREZE IN AGRICULTURA; NICI CEI CU STUDII IN DOMENIU, NICI CEI FARA STUDII

Deputatul Nicu Nita (PSD) este multumit de  noile reglementari care vin in sprijinul celor care angajeaza forta de munca tanara in sectoarele agricultura, acvacultura si industria alimentara. Mai concret, este vorba despre faptul ca angajatorul care face dovada incadrarii in munca a cel putin doi beneficiari ai „Programului de stimulare a angajarii tinerilor in sectoarele agricultura, acvacultura si industria alimentara” va primi de la stat 1.000 lei pentru fiecare astfel de persoana cu studii superioare de specialitate in domeniul agricol, acvacultura si/sau industrie alimentara, 750 lei pentru cele cu studii medii de specialitate, precum si cursuri de formare profesionala de scurta durata in domeniile amintite si 500 lei pentru fiecare persoana fara studii.

Deputatul brailean Nicu Nita (PSD), care are afaceri in domeniul agricol, declara insa ca in ultimii ani a constatat ca sunt din ce in ce mai putin tineri interesati sa se angajeze in acest domeniu – fie ei cu studii sau fara studii: “Nu prea sunt tineri interesati, eu am posturi libere de vreun an de zile si nu gasesc oameni. Foarte multi tineri au plecat din tara, insa din ce vad, incep sa se intoarca, mai ales dupa noile reglementari cu privire la salariul minim in constructii.

Nici macar de la facultatile de agronomie nu mai gasesti sa angajezi… Eu am vrut sa gasesc un astfel de tanar si sa fac un contract cu el de cand incepe facultatea: ai terminat facultatea, 5 ani de zile ramai angajat la mine si eu iti asigur aia si aia. Nu am gasit. Cei care fac facultati de agronomie sunt in general tineri ai caror parinti sau rude au ferme si se duc sa lucreze cu acestia, dupa ce termina studiile.

Nici dintre tinerii cu studii medii nu vor sa se angajeze in agricultura.

Eu sper, totusi, ca acum, dupa ce s-a schimbat si legislatia cu privire zilieri si au primit mai multe drepturi, sa inceapa sa fie mai interesati, sa vina mai multi tineri sa lucreze in acest domeniu”.