NITA: O SA MAI DUREZE CEVA TIMP PANA CAND FERMIERII ROMANI VOR LUCRA CU DRONE PENTRU A OBTINE INFORMATII DESPRE CULTURI SI VOR FOLOSI TEHNOLOGIE DE ULTIMA ORA

Tractoare autonome, controlul temperaturilor de pe telefonul mobil, drone care furnizeaza fermierilor informatii despre culturi, utilaje care folosesc tehonologie de ultima ora – sunt cateva dintre lucrurile care s-au discutat la o recenta conferinta organizata in capitala, intitulata  „Smartgricultura”. Participantii au vorbit despre necesitatea ca fermierii romani sa fie sustinuti de stat in implementarea in domeniul agricol a celor mai moderne tehnologii, astfel incat agricultura romaneasca sa fie competitiva la nivel mondial.

Deputatul brailean Nicu Nita (PSD), care are afaceri in agricultura, declara ca toate acestea suna foarte bine, insa este destul de sceptic cu privire la orizontul de timp in care ele vor deveni ceva obisnuit in agricultura din Romania: “Este adevarat ca exista tehnologii avansate. Eu am fost recent in Franta, in calitate de membru al Comisiei de agricultura si totul acolo se face numai pe calculator, utilajele agricole sunt comandate prin calculator si nu pot sa greseasca, nu ramane fasie de pamant care nu este arata, semanata, pe care nu se aplica tratamente, etc. E adevarat ca se lucreaza cu drone, e adevarat ca se lucreaza la un alt nivel, din punct de vedere tehnologic, dar noi, fermierii din Romania, nu putem ajunge la acel nivel daca nu suntem sustinuti de stat. Toate aceste tehnologii sunt foarte scumpe.

Daca in Romania se vor acorda subventii pentru agricultura la nivelul celor europene, atunci va fi ceva extraordinar. Insa trebuie sa precizez ca astfel de tehnologii se vor putea aplica doar in cazul fermelor mari, de sute de hectare, fiindca micii agricultori, cei care au 3-5-10 ha, nu isi vor putea permite asa ceva.

Eu, spre exemplu, am semanatori din acestea, moderne, pe care le programezi pe calculator si sunt excelente; de  asemenea, am combine care functioneaza pe baza programarii pe calculator, au si detectoare de metale in fata, stii cand dai de o bucata de metal – sunt foarte, foarte bune.

Si pot sa va spun ca este o diferenta substantiala in ceea ce priveste productia, atunci cand lucrezi cu astfel de utilaje. De aceea zic ca ar fi foarte bine sa putem implementa cat mai repede aceste lucruri in agricultura noastra, sa ne dotam cu astfel de utilaje performante, insa de unii singuri, fara sustinere financiara din partea statului, fermierii romani nu vor reusi prea curand”.