VARGA: SOLICIT MINISTRULUI SANATATII DEMITEREA MANAGERULUI SPITALULUI JUDETEAN BRAILA, PENTRU DEZASTRUL CONSTATAT IN URMA CONTROLULUI DSP GALATI

Deputatulul liberal Vasile Varga este indignat de situatia dezastruoasa existenta in Spitalul Judetean Braila, asa cum a fost ea constatata nu de pacienti, de apartinatori sau de politicieni – adica de persoane subiective sau care au interesul sa denigreze, asa cum considera liderii politici si administrativi PSD locali -, ci de inspectorii Directiei de Sanatate Publica Galati, care au efectuat un control in luna martie la unitatea medicala amintita. Desi pe surse au aparut informatii ingrijoratoare legate de rezultatele controlului, liberalii nu au putut obtine date oficiale de la conducerea Spitalului Judetean sau de la Consiliul Judetean – desi era vorba de informatii de interes public –  si a fost nevoie ca deputatul Vasile Varga (PNL) sa o interpeleze pe ministrului Sanatatii, Sorina Pintea, solicitandu-i acesteia concluziile controlului efectuat de DSP Galati.

Dupa ce a intrat in posesia raportului si a aflat cate probleme au fost depistate la Spitalul Judetean, parlamentarul a ajuns la concluzia ca se impune demiterea urgenta a managerului Delia Rasnoveanu (PSD): “Toate incaperile Unitatii de Primiri Urgente (UPU) de la Spitalul Judetean de Urgenta (SJU) Braila sunt insalubre, cu pereti, linoleum si usi degradate si nu exista nici macar apa calda curenta. In salonul de spitalizare de zi, in Sectia de balneologie sau in sala de gips de la Ortopedie Infantila, medicii si asistentii sunt nevoiti sa isi defasoare activitatea fara ca in aceste incaperi sa existe lavoare. In toate sectiile din pavilioanele A si B, pavimentele sunt degradate si nu sunt acoperite cu materiale lavabile si usor de dezinfectat, asa cum prevede legea, tamplariile si peretii sunt deteriorati, iar la toalete faianta este cazuta. Prin plafonul Sectiei de enterologie se infiltreaza apa, iar la Unitatea de transfuzii sangvine nu exista frigidere omologate pentru depozitarea produselor sangvine sau genti omologate, pentru transportul acestora.

Acestea sunt constarile inspectorilor de la Directia de Sanatate Publica Galati, care au facut in cursul lunii martie 2019 un control la Spitalul Judetean de Urgenta (SJU) Braila, pentru a verifica cum sunt respectate normele de prevenire si limitare a infectiilor asociate asistentei medicale.

Constatarile inspectorilor sanitari sunt mai mult decat ingrijoratoare si demonstreaza dezastrul de la Spitalul Judetean de Urgenta din Braila. Doamna ministru Sorina Pintea a venit la Braila, a constatat ca spitalul este de nota 6, dupa cum a declarat public, a defilat prin fata camerelor de luat vederi si a plecat fara sa ia nicio masura. Toata lumea, inclusiv corpul medical, astepta sa o demita pe doamna Delia Rasnoveanu,  managerul SJU, dupa nenumaratele crize de medicamente, materiale sanitare si in general, pentru proasta gestionare a spitalului. Am crezut ca vizitele doamnei Pintea in spitale sunt corecte, dar m-am convins ca au avut un puternic caracter electoral. Au fost demisi doar manageri care nu erau sustinuti de PSD. La Braila, unde doamna Rasnoveanu este pe placul PSD, nu s-a intamplat nimic.

In spitalul brailean exista medici si asistente al caror profesionalism nu poate fi contestat, care salveaza vieti si usureaza suferinta oamenilor. Si ei, si pacientii au dreptul la conditii optime de desfasurare a actului medical, care sa duca la cresterea calitatii acestuia. Nu este permis ca din cauza incompetentei unui manager si din cauza fondurilor insuficiente alocate de Consiliul Judetean Braila, vietile brailenilor sa fie amenintate in fiecare zi. Nu este permis ca un ministru al Sanatatii sa lase in functie un director, dupa ce constata cu propriii ochi cum arata un spital de nota 6. Ii solicit doamnei Sorina Pintea, ministrul Sanatatii, sa actioneze responsabil macar acum, sa o demita pe doamna Delia Rasnoveanu, managerul SJU Braila si sa solicite colegilor de la PSD, cei care conduc Consiliul Judetean Braila, sa aloce fondurile necesare pentru conformarea unitatii medicale, potrivit recomandarilor inspectorilor DSP Galati si in termenele stabilite de acestia”.