5 IULIE, CINEFEEL BRAILA – PROIECTIA DE GALA A FILMULUI „APUSUL”

Vineri, 5 iulie, de la ora 18:30, la Cinefeel Braila (Centrul de Creatie, Piata Traian nr. 2, etaj 1) va fi prezentata pelicula „Apusul” (Sunset).

Dupa succesul rasunator pe care l-a avut cu debutul sau, “Fiul lui Saul”, pentru care a obtinut Oscarul pentru Cel mai bun film strain, Laszlo Nemes revine cu “Apusul”, prezentat in premiera la Venetia in 2018, unde a castigat premiul criticilor FIPRESCI.

Pastrand predilectia pentru subiecte puternice, spatii si timpuri istorice, regizorul maghiar patrunde in universul unei civilizatii la rascruce: Budapesta anului 1913. Imperiul Austro-Ungar, aflat in mijlocul Europei, inainte de izbucnirea Primului Razboi Mondial, se afla la punctul de cotitura unde toate tensiunile europene acumulate coexista in modernitate si decadere morala. Aici alege regizorul sa-si plaseze personajul principal si sa-i descrie calatoria provocatoare.

Actorii din rolurile principale sunt Juli Jakab si romanul Vlad Ivanov – proaspat intors de la Cannes, dupa premiera filmul „La Gomera”, in regia lui Corneliu Porumboiu. Actorul roman se afla deja anul acesta la cel de-al doilea rol in limba maghiara (dupa cel din Hier/ Tegnap).

Filmul spune povestea tinerei Irisz Leiter (Juli Jakab), care ajunge in capital Ungariei, sperand sa se angajeze croitoreasa in legendarul magazin de palarii care a apartinut raposatilor ei parinti. Cu toate astea, este refuzata de Oszkar Brill (Vlad Ivanov), noul proprietar. In timp ce magazinul se pregateste de vizita unor oaspeti extrem de importanti, un domn o abordeaza pe Irisz, cautandu-l pe un anume Kalman Leiter. Tanara alege sa mearga pe urmele lui Kalman, unica ei legatura cu un trecut pierdut.

Regizorul afirma: „Acest film este marturia declaratiei mele de dragoste pentru cinema, la aproape un secol dupa filmul plin de speranta al lui Murnau, <<Sunrise>>, caruia-i aducem un omagiu. Sper ca <<Apusul>> sa poarte in el unele dintre intrebarile filmului lui Murnau.

Radacinile mele europene m-au facut sa imi pun intrebari despre epoca in care traim, cea in care au trait stramosii nostri (…) si despre ceea ce va urma. In lumea noastra moderna tindem sa uitam impactul puternic al dinamicii istoriei si in iubirea noastra fara margini pentru tehnologie si stiinta, parca uitam cat de aproape de distrugere ne pot aduce acestea. Cred ca traim intr-o lume care nu e foarte diferita de cea de dinaintea Marelui Razboi din 1914. O lume complet oarba fata de fortele de distrugere isi incepe decaderea din interior. Pentru noi, istoria e acum…”.

Evenimentul de la Braila este organizat de Cinefeel, cu sprijinul Voodoo Films.

Biletele la film pot fi rezervate la numarul de telefon 0720.562.933. Pretul unui bilet este de 15 lei.

Pentru mai multe detalii despre Cinematograful de Arta Cinefeel, consultati pagina de facebook: https://www.facebook.com/CinefeelBraila/ . (Florentina Dumitru)