ASTAZI A AVUT LOC DESCHIDEREA OFICIALA A CURSURILOR DE MAIESTRIE ARTISTICA OFERITE DE SOPRANA MARIANA NICOLESCO

In perioada 29 iulie – 4 august se desfasoara la Braila Cursurile de Maiestrie Artistica oferite de soprana Mariana Nicolesco, in cadrul Festivalului si Concursului International de Canto Hariclea Darclee – manifestari ce au loc sub Inaltul Patronaj UNESCO.

Astazi a avut loc deschiderea festiva a Cursurile de Maiestrie Artistica, in prezenta oficialitatilor locale, precum si a tinerilor artisti care se vor pregati in aceste zile cu Mariana Nicolesco.

Manifestarile derulate in zilele urmatoare vor evoca marea personalitate a Haricleei Darclee, la 80 de ani de la trecerea sa la cele vesnice. Astfel, Conferinta sustinuta vineri, 2 august, de Stephan Poen, Medic Foniatru, Doctor in Muzicologie, o va plasa in epoca sa pe cea care a fost prima soprana a lumii timp de peste doua decenii. Conferinta va fi punctata de proiectii video cu arii in care a triumfat Mariana Nicolesco, arii din opere interpretate candva si de Darclee: I Pagliacci de Leoncavallo, Mefistofele de Boito, Carmen de Bizet, Aida de Verdi, Tosca de Puccini. Serata se va incheia cu un Recital al tinerilor artisti, cuprinzand pagini din repertoriul Haricleei Darclee.

Sambata, 3 august, va avea loc pe Esplanada Dunarii un Concert Extraordinar al laureatilor Concursului Darclee, acompaniati de Corul Filarmonicii George Enescu si de Orchestra Festivalului Darclee, sub bagheta Maestrului Marco Balderi. De asemenea, duminica,  4 august, tinerii interpreti vor putea fi urmariti la Gala Master Class, un adevarat maraton liric de mai multe ore, ce are loc pe scena pe care Hariclea Darclee debuta la 1881.

In deschiderea oficiala a evenimentului, soprana Mariana Nicolesco a declarat: “Este o imensa bucurie sa ne reunim aici, in teatrul in care debuta candva legendara soprana Hariclea Darclee, sa onoram memoria sa, la 80 de ani de cand a trecut la cele vesnice si sa facem impreuna pasi insemnati spre altitudinile supreme ale artei cantului. Exemplul Haricleei Darclee, Gloria ei, sunt un far pentru zecile de tinere talente in cautarea maiestriei si a adevarului pe care cantul il poate exprima si doresc sa-i salut cu drag pe toti participantii la editia 2019 a Cursurilor noastre de Maiestrie Artistica”.

Mariana Nicolesco i-a implicat si pe tinerii artisti in ceremonia de deschidere a Cursurilor de maiestrie artistica:

Organizatorii evenimentului sunt: Fundatia Darclee, Fundatia Internationala Ateneul Roman, Ministerul Culturii si Identitatii Nationale, Primaria Municipiului Braila, Consiliul Local Municipal, Consiliul Judetean Braila, Prefectura Braila, Teatrul Municipal Braila, Filarmonica Lyra – George Cavadia Braila, Centrul de Creatie Braila.