DR. LUPU: AM INSTITUIT IN BLOCUL OPERATOR O DISCIPLINA LIBER CONSIMTITA, CA DISCIPLINA CARE E FORTATA NU E DISCIPLINA ADEVARATA

Seful sectiei Chirurgie din cadrul Spitalului Judetean Braila, dr. Dragos Voicu, declara ca rezultatele controlului facut de inspectorii de la Directia de Sanatate Publica Galati, care au venit in control in luna martie la unitatea medicala amintita, nu reprezinta decat situatia de la un moment dat, insa unele dintre problemele semnalate oricum ar fi fost remediate imediat dupa ce erau identificate.

Dr. Voicu a facut acest comentariu in contextul in care se discuta despre despre raportul care s-a facut la finalizarea controlului, in care DSP Galati preciza ca “au fost recoltate 30 probe de salubritate, 20 de sterilitati si 10 probe de aeromicroflora din blocul operator si sectia chirurgie generala I din pavilionul A. O proba de apa sterila recoltata din blocul operator a fost necorespunzatoare, precum si 4 probe de aeromicroflora recoltate din sectia chirurgie, prin prezenta germenilor hemolitici si a fungilor”. De asemenea, in raport se arata ca “au fost sanctionati contraventional cu amenda in valoare de 1000 de lei asistentii sefi ai sectiilor ATI si bloc operator, pentru reutilizarea materialelor sanitare de unica folosinta si neasigurarea apei sterile intr-o sala de operatie a blocului operator”.

Seful sectiei Chirurgie a declarat: “Acea depasire de fungi si de stafilococ a fost un moment in care ei au gasit situatia respectiva, dar imediat dupa aceea s-a rezolvat; e ca si cum la un moment dat il fotografiezi pe Dorel, care sta si fumeaza o tigare sprijinit in lopata, dar el, de fapt, din 8 ore, a muncit 7 ore si 50 de minute si l-ai prins si l-ai fotografiat in alea 10 minute si ai zis <<Mai, asta nu face nimic!>>. Ca si chestia cu acele materiale refolosite: alea fusesera folosite, ramasesera acolo, nu se mai foloseau”.

La randul sau, medicul coordonator al Blocului Operator, dr Laurentiu Lupu, a completat: “Vreau sa va spun ca am instituit in Blocul Operator o disciplina liber consimtita, ca disciplina care e fortata nu e disciplina adevarata. Atitudinea corecta este asa: oamenii sa faca ce trebuie, pentru ca au inteles ca trebuie sa faca ce trebuie, ca esti colegul lor si il respecti pe fiecare. Sunt niste reguli, niste protocoale clare care nu permit sa se reutilizeze materiale de unica folosinta”.