DR. LUPU: CATEGORIC, LA MOMENTUL ACTUAL, IN BLOCUL OPERATOR NU EXISTA NICIUN RISC DE INFECTIE – O SPUN CU MANA PE INIMA

Medicul coordonator al Blocului Operator din Spitalul Judetean Braila, Laurentiu Lupu, are dubii asupra corectitudinii unora dintre constatarile inspectorilor de la Directia de Sanatate Publica Galati, care au venit in control in luna martie la unitatea medicala amintita.

Mai exact, este vorba, pe de o parte, despre acea parte a raportului care s-a facut la finalizarea controlului, in care DSP Galati precizeaza ca “au fost recoltate 30 probe de salubritate, 20 de sterilitati si 10 probe de aeromicroflora din blocul operator si sectia chirurgie generala I din pavilionul A. O proba de apa sterila recoltata din blocul operator a fost necorespunzatoare, precum si 4 probe de aeromicroflora recoltate din sectia chirurgie, prin prezenta germenilor hemolitici si a fungilor”. Pe de alta parte, este vorba o alta parte a raportului, in care se arata ca: “au fost sanctionati contraventional cu amenda in valoare de 1000 de lei asistentii sefi ai sectiilor ATI si bloc operator, pentru reutilizarea materialelor sanitare de unica folosinta si neasigurarea apei sterile intr-o sala de operatie a blocului operator”.

Dr. Lupu a explicat astazi care este pozitia sa in aceasta chestiune: “Blocul Operator are un sistem propriu de autocontrol, deci nu trebuie sa fie o persoana care sa urmareasca ce se intampla. Daca, sa spunem, a atins cu mana capsula cand s-a spalat, trebuie schimbata capsula. Orice aspect este corectat in momentul urmator. Ei au gasit un stafilococ, dar dupa parerea mea, trebuia sa recoltam, ca sa fim convinsi ca recoltarea a fost corecta.

Eu nu spun ca nu sunt convinsca rezultatele obtinute de DSP Galati  sunt corecte, eu spun ca se fac permanent recoltari de apa, deci nicio apa n-am avut-o nesterila. La o proba a aparut acest stafilococ care e un germen de suprafata, deci nu e un germen de apa…”.

Cat priveste faptul ca doi angajati au spitalului au fost sanctionati fiindca reutilizau materiale de unica folosinta la ATI si Blocul Operator, dr. Lupu a declarat: “Ei nu refoloseau aceste materiale. Chirurgii, in momentul in care n-au avut materiale de unica folosinta, n-au mai facut operatia respectiva. Si ei (cei de la DSP Galati – n.r.) au gasit aceste chestii si au spus <<A, voi folositi…>>. Nu, nu foloseau! Ei nu le foloseau din nou, pentru ca nu le-am dat voie sa faca chestia asta. Ei nu refoloseau nimic.

Au fost momente in care nu au fost bani si nu am putut sa cumparam materialele de unica folosinta necesare; nu s-au mai facut operatiile respective pentru o perioada, pana cand am avut finantare si am reluat operatiile. Categoric, la momentul actual, in Blocul Operator nu exista niciun risc de infectie – o spun cu mana pe inima”.