IN ANUL SCOLAR 2018-2019, 323 ELEVI BRAILENI S-AU AFLAT IN SITUATIE DE ABANDON SCOLAR. DINTRE ACESTIA, 234 AU FOST ELEVI DIN MEDIUL RURAL

La nivelul judetului Braila, in anul scolar 2018-2019 s-au inregistrat 323 elevi aflati in situatie de abandon scolar, dintre care 89 in mediul urban si 234 in mediul rural. Potrivit unui raport al Inspectoratului Scolar Judetean, din totalul celor 323 de cazuri, 287 erau elevi de scoala primara sau gimnaziala (54 din mediul urban si 233 din mediul rural). Pe de alta parte, in anul scolar amintit au fost reintegrati 82 de elevi (17 din mediul urban si 65 din mediul rural).

Potrivit raportului amintit, principalele masuri luate de Inspectoratul Scolar in sensul prevenirii absenteismului scoar sunt: * constituirea de la inceputul anului scolar a bazei de date cu elevii aflati in risc de abandon si identificarea cauzelor care au dus la aceasta situatie; * monitorizarea elevilor respectivi; * consilierea directorilor, consilierilor scolari si a dirigintilor cu privire la fenomenul absenteismului scolar; * incurajarea directorilor in a sesiza Directia pentru Protectia Copilului si politistul de proximitate cu privire la situatiile in care copiii nu frecventeaza scoala, pentru a crea cadrul legal de sanctionare a parintilor dezinteresati; * includerea problematicii abandonului scolar in cadrul orelor de dirigentie, precum si in cadrul cercurilor cu directorii, cu prezentarea exemplelor de buna practica.

ISJ a constatat ca principalele cauzele care conduc la nescolarizare si abandon scolar sunt: a) in mediul urban: *parinti divortati; *copii plecati din tara impreuna cu parintii, dar care nu si-au facut formele legale de transfer; *probleme de sanatate; *familii cu situatie economica precara; *fete de etnie  rroma care se casatoresc si nu doresc sa mai frecventeze cursurile; b) in mediul rural: *dezinteresul familiei; *casatoria timpurie a fetelor de etnie rroma; *copii angajati ca zilieri; *copii plecati din tara impreuna cu parintii, dar care nu si-au facut formele legale de transfer.

La nivel liceal, elevii absenteaza din urmatoarele motive: *familii dezorganizate; *parinti plecati in strainatate; *dezinteresul familiei, dar si al elevilor; *elevi angajati care refuza sa mai continue scoala.