IONITA: MINISTRUL PINTEA A DECAPITAT DOAR MANAGERII DE SPITALE CARE NU AVEAU CARNET DE PSD SI A IGNORAT NEREGULI GRAVE, CARE AU PUS IN PERICOL VIETI. PROPUNEREA PRIVIND PACTUL PE SANATATE E TARDIVA

Deputatul brailean Antoneta Ionita (PNL) este nemultumita de faptul ca Ministrul Sanatatii, Sorina Pintea, are dificultati in a vedea o realitate dramatica din domeniul medical, pe care romanii o vad de ani de zile. Ionita face referire la problemele din spitalele din Romania, in general, dar si la problemele din Spitalul Judetean Braila, in particular: „Ministrul Sanatatii constata, aproape cu surprindere, dupa doi ani de mandat si dupa sumedenia de vizite electorale facute in spitalele Romaniei, ca managementul sanitar este unul defectuos, atat in ceea ce priveste resursele umane, cat si cele financiare. Dupa anii de mandat petrecuti in fruntea Ministerului Sanatatii, doamna ministru Pintea incepe sa vada o realitate pe care romanii, care se confrunta cu tot felul de crize, o reclama de ani de zile.

Din pacate, doamna ministru a inchis ochii la ceea ce se petrece la Spitalul Judetean de Urgenta Braila, unde pacientii au venit de acasa cu medicamente si materiale sanitare, din cauza gestionarii defectuoase a fondurilor. Doamna ministru a venit, a vazut, a facut cateva fotografii, a dat cateva declaratii si a plecat, iar managerul de la SJU Braila, caruia i s-a cerut demisia in nenumarate randuri, ramane pe functie, pentru ca are carnetul de partid potrivit”.

Dr. Ionita comenteaza intr-un comunicat dat publicitatii ca mai nou, „in incercarea de a fugi de responsabilitate”, ministrul Sorina Pintea propune un pact national pe sanatate: ”Cu timpul pierdut, cu deciziile strambe, cu lipsa de viziune si de programe, cu dispretul fata de pacienti, cu fatarnicia declaratiilor cum ramane? Doamna ministru ar vrea sa ne faca pe toti partasi la acest joc politicianist, care a ignorat pacientul si nevoile lui, desi cei de la PSD au declarat, in mod ipocrit, ca acesta s-ar afla in mijlocul sistemului. Doamna ministru a decapitat doar managerii de spitale care nu aveau carnet de PSD si a ignorat nereguli grave si deficiente manageriale care au pus in pericol viata oamenilor, asa ca propunerea unui pact pe sanatate este tardiva si lipsita de credibilitate! Nu ar aduce nicio reparatie miilor de pacienti care au murit cu zile din cauza lipsei de personal, de medicamente, de materiale sanitare, de aparatura sau a infectiilor nosocomiale din spitalele  Romaniei!

De altfel, Comisia Europeana, in cadrul ultimei analize semestriale realizate la Bruxelles privind Programul de Reforma a Romaniei pentru anul 2019, a constatat nivelul de finantare redus a unitatilor sanitare din Romania, utilizarea ineficienta a resurselor publice si lipsa reformelor, migratia continua a personalului medical si infrastructura precara, dar si faptul ca persoanele care locuiesc in zonele rurale si grupurile vulnerabile au acces limitat la serviciile de asistenta medicala. Pe ansamblu, sanatatea romanilor ramane sub media Uniunii Europene la aproape toti indicatorii, iar oficialii europeni atrag atentia ca sistemul sanitar nu va fi capabil, in urmatorii ani, sa faca fata imbatranirii rapide a populatiei”.