VARGA: DUPA TRAGEDIA DE LA CARACAL, AR TREBUI SA REFLECTAM LA FAPTUL CA POLITIA NU MAI ESTE MILITARIZATA SAU LA MODUL IN CARE SEFII INSPECTORATELOR DE POLITIE AU FOST TRANSFORMATI IN SIMPLI EXECUTANTI

Deputatul PNL de Braila Vasile Varga este de parere ca tragedia recenta de la Caracal, legata de uciderea unei adolescente de 15 ani, dupa ce aceasta a fost rapita si violata, demonstreaza ca „politistii au fost indepartati de la realitatile din teren si rupti de munca operativa”.

Varga a comentat intr-un comunicat dat publicitatii ca „interventia tardiva a politistilor in cazul cumplitei tragedii petrecute la Caracal este cauzata si de modul in care succesivele reforme ale Politiei Romane au transformat acest important organism al statului roman. Atributiile existente in Politie demonstreaza, din pacate, ca o mare parte dintre lucratori a fost rupta de comunitati si de realitatile din teren.

Pana in 2005, sectoristii din mediul urban erau racordati la zona pe care o pastoreau si puteau desfasura activitati operative pe orice domeniu, faceau anchete in cazuri de mica amploare si participau la cercetari penale complexe, alaturi de colegii de la alte departamente. Isi cunosteau familiile din comunitate, dar si activitatea economica a zonei si puteau oferi informatii relevante in situatii similare dramei de la Caracal. Astazi, munca politistului de proximitate se rezuma la activitate de preventie, deloc lipsita de importanta, dar insuficienta pentru a cunoaste realitatile unei comunitati.

Situatia este identica si in mediul rural, acolo unde munca lucratorilor dintr-un post de politie se desfasoara intre orele 8:00 si 16:00. Permanenta este asigurata de patrule mobile, care actioneaza pe raza mai multor comune, acoperind, uneori, si distante de 50-60 de kilometri. Eficienta unui astfel de mod de organizare este indoielnica, cat timp politistul nu mai are o legatura profunda cu oamenii si comunitatea in care isi desfasoara activitatea. Este relevant ca in judetul Braila, circa 75% dintre lucratorii din mediul rural fac naveta, ceea ce amplifica desprinderea de la starile de fapt dintr-un sat sau dintr-o comuna.

Dupa momentul Caracal, poate ar fi cazul sa reflectam si la faptul ca politia nu mai este militarizata sau la modul in care sefii de inspectorate de politie si adjunctii acestora au fost transformati in simpli executanti, fara nicio putere de decizie in cauze penale. Toata activitatea operativa in domeniul judiciar, economic, paza si ordine, toata activitatea de cercetare penala se subordoneaza direct procurorului, astfel ca niciun sef de inspectorat nu mai poate lua decizia unei interventii rapide. Interventie care poate salva vieti, asa cum s-ar fi putut intampla si la Caracal, acolo unde o copila de 15 ani a fost ucisa cu politia la poarta, in asteptarea unui ordin al procurorului”.