DEPUTATUL NITA, DUPA SEDINTA DE LA ORADEA A COMISIEI DE AGRICULTURA: „ESTE DIFERENTA MARE INTRE MENTALITATEA CELOR DIN BIHOR SI MENTALITATEA CELOR DIN ZONA NOASTRA, A BRAILEI”

„Este diferenta mare intre mentalitatea celor din Bihor si mentalitatea celor din zona noastra, a Brailei” – este constatarea deputatului Nicu Nita (PSD), dupa deplasarea de la Oradea, unde a avut loc sedinta Comisia de agricultura a Camerei Deputatilor, din care face parte.

Gazdele le-au pregatit parlamentarilor un program variat in cele trei zile, cat s-au aflat in Bihor, acestia vizitand, printre altele, cea mai mare statie de pompare din tara si cea mai mare ferma de bizoni din Europa.

„Este o traditie ca in vacanta parlamentara sa se tina undeva in tara, nu la Bucuresti, o sedinta a Comisia de agricultura si sa ne intalnim si cu fermierii si reprezentantii institutiilor de profil, cu care sa discutam despre problemele din domeniu. De aceasta data, sedinta Comisia de agricultura s-a tinut la Oradea si pot sa spun ca am vazut acolo lucruri interesante.

In primul rand, am vizitat acolo o fabrica  de conserve de legume cum era odata la noi, la Zagna-Vadeni – si unitatea pe care am vizitat-o este o frumusete. Este a unui privat, facuta pe fonduri europene. Si fiindca si la ei este deficit de forta de munca, au angajat acolo vietnamezi. Iar materia prima o aduc de la Tulcea. Va dati seama, tocmai din Bihor, de la 700-800 de km, aduc din zona asta, a noastra, legumele…

Am vizitat, de asemenea, Ferma Euro Buffalo Salonta – cea mai mare ferma de bizoni din Europa. Ii apartine unui austriac, este o investitie de 20 milioane de euro, facuta pe fonduri europene si intr-adevar ne-a impresionat pe toti. Are peste 2000 de bizoni si vreo 3000 de hectare si totul este ca in reviste, impecabil. Acolo totul este cu gard de inox, nu cum suntem noi obisnuiti, cu sarma ghimpata… Iar abatorul lor este farmacie, nu altceva! Cand bizonii ajung la maturitate ii taie si livreaza carne in principal in strainatate, dar si la marile restaurante din Romania.

In rest, ce sa va spun, am mai discutat cu fermierii locali, printre altele, chestiuni legate de accesarea fondurilor europene, de lucrarile de imbunatatiri funciare, de zona montana si de reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole si forestiere.

Ca si concluzie, am constatat in aceste zile, cat am fost acolo, ca este o diferenta mare intre ce am vazut ca era mentalitatea lor si mentalitatea celor din zona noastra, a Brailei”.