DRAGOMIR: CRED CA VOM AVEA APROXIMATIV 10 CENTRALE TERMICE DEMOLATE IN FIECARE AN, PANA CAND LE VOM TERMINA PE TOATE

Primaria Braila intentioneaza ca in fiecare an sa demoleze cate 10 centrale termice dintre cele care se afla intr-o avansata stare de degrdare si care reprezinta un real pericol pentru siguranta cetatenilor, dar si un focar de infectie, iar in locul acestora sa construiasca parcari. Primarul Marian Dragomir declara ca este posibil ca anul acesta sa nu mai fie timp pentru demolarea primelor 10 astfel de centrale, dat fiind ca trebuie intocmit un proiect de demolare si apoi, trebuie organizata licitatie pentru desemnarea firmei care se va ocupa de demolarea propriu-zisa. El sustine insa ca in 2020, in compensatie, se vor demola 20 de centrale: “Este o procedura legala: atunci cand demolezi o constructie trebuie sa faci un proiect de demolare a acesteia, proiect care sa fie avizat de toate institutiile abilitate, care au atributii in acest sens. Pentru demolarea centralelor termice este absolut obligatoriu, conform legislatiei, sa se intocmeasca un DALI pentru proiectarea demolarii centralei si dupa aceea se scoate la licitatie efectiv lucrarea de demolare a centralei, deoarece se vor prevedea anumite caracteristici care trebuie respectate din punct de vedere legal, tinand cont de specificul fiecarei centrale: unele dintre ele au bazine la un anumit nivel de inaltime, altele le au ingropate in teren, unele au un anumit tip de fundatie, altele au turnuri, turnurile sunt din beton sau din caramida, etc.

La rectificarea de buget pe care o vom avea vom pune bani pentru primele astfel de DALI-uri, urmand sa punem banii pentru demolare efectiva cand vom avea DALI-urile aprobate in CLM. Nu este simplu, este o procedura de durata, dar cert este ca vom demola toate aceste centrale termice, pentru ca vrem ca in locul lor sa fie parcari.

Eu cred ca vom avea aproximativ 10 centrale demolate in fiecare an, pana cand le vom demola pe toate. Incepand de anul acesta vom aloca fondurile, dar lucrarile propriu-zise nu cred ca vor incepe de anul acesta. Insa pana la finalul anului viitor vom avea 20 de centrale demolate”.

Precizam ca CLM Braila a aprobat recent lista cu 50 de centrale termice pentru care nu mai exista contracte de inchiriere si care vor fi demolate, din totalul de 70, care au ajuns in gestiunea Primariei – mai exact, a Serviciului de Utilitate Publica, de Administrare a Fondului Locativ si a Cimitirelor (SUPAFLC).